Valjevo Jazz Fest – za savršen spoj muzike i odmora

Izvor: Promo

Jazz Fest Valjevo slavi 35 godina postojanja. To je jedini festival ove vrste muzike koji u kontinuitetu, bez prekida traje od svog nastajanja do danas. Od tada je na sceni Doma kulture “prodefilovalo” blizu 1200 muzičara i više od stotinu raznolikih bendova i to iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Srbije, evropskih zemalja i SAD.

Valjevo Jazz Fest je odlična prilika da učinite nešto dobro za dušu i telo, da uživate u vrhunskoj muzici i muzičarima, ali i u lepotama valjevskog kraja. Bogata ponuda najrazličitijih dnevnih aktivnosti u prirodi, kao što su jahanje u Konjičkom klubu Harmonija, pešačke i biciklističke ture, kanjoning u saradnji sa agencijom Wild Serbia i drugo, učiniće vaš boravak na Valjevo Jazz Festu nezaboravnim. Spojite lepo i korisno, uživajte u džez muzici i prelepoj prirodi. Svaki dan na Valjevo Jazz Festu će vam biti kvalitetno proveden dan.

Glavni program 35. Valjevo JAZZ festivala počinje u četvrtak, 16. maja, i trajaće do nedelje, 19. maja. Sam program festivala zamišljen je tako da obuhvati što više od onoga što danas predstavlja džez i njegove pravce, tako da će našoj publici doneti džez koji se trenutno sluša u svetu.

„Program će u četvrtak početi koncertima valjevskih bendova pod nazivom Valjevska odvala, nakon koje će nastupiti proslavljeni basisti iz Valjeva – Jovan Torbica & Larry Loquist duouz podršku bubnjara Branka Popovića i Uroš Spasojević project – a.

Izvor: Promo

U petak se nakon nekoliko godina na festival, na veliku radost publike i organizatora, vraća Big Bend RTS na čelu sa Duškom Gojkovićem, koji će tradicionalno izvesti Valjevsku podvalu odabranim kompozicijama iz svog opusa. Big Bend RTS je podržavao festival od svog nastanka, i u najtežim trenucima njegovog bivstvovanja i ove godine biće predvođen jednim od najeminentnijih i najpriznatijih izvođača sa ovih prostora – Duškom Gojkovićem. Predstavnik progresivnije škole, naš čuveni pijanista Dragan Ćalina, uz svoj kvartet predstaviće novi album, koji još nije objavljen, pa će nastup biti svojevrsna premijera, kojoj se svi raduju.“

Ulaz na sve programe festivala besplatan je za studente uz priložen indeks.

„Subota je rezervisana za našeg prvog doktora džez klavira, profesora klavira i kompozicije na Univerzitetu u Nju Orleansu – Dimitrija Vasiljevića, koji će svirati u Srbiji prvi put posle 12 godina. Vasiljević će sa svojim Njujorškim kvartetom predstaviti svoj poslednji album Accidental nomad, koji je ove godine nominovan u četiri kategorije za nagradu Gremi. Iz Francuske stiže svetska zvezda Sebastien Giniaux, koji virtuozitetom sigurno zaslužuje da se nazove dostojnim naslednikom Djanga Reinhardt-a dvadesetprvog veka. Sebastijen Žino kvintet donosi gitarski gipsy stil.“

„Poslednji dan festivala donosi publici egzotični trio Shalosh iz Izraela i Naked koji nam stižu pravo sa svetske turneje i koncerata u Izraelu, Brazilu, Čileu, Južnoj Koreji, Indiji, Parizu, da nam demonstriraju šta je budućnost jazz-a i kuda dalje.

U okviru oficijalnog programa festivala biće organizovane brojne radionice za učenike muzičkih škola, studente akademija umetnosti, afirmisane muzičare, kao i sve zainteresovane u okviru kojih će moći da nadograđuju svoje muzičko obrazovanje i razmenjuju dosadašnja iskustva, a koje će voditi eminentni umetnici i pedagozi kao što su Duško Gojković, Dimitrije Vasiljević, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina…

Valjevski Jazz festival jedini je festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od svog osnivanja i na kojem je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Ove godine pod sloganom Ljuto skovan jazz podržan je od strane Ministarstva za Kulturu i informisanje i Grada Valjeva, a održava se u organizaciji Centra za kulturu Valjevo.

Pred nama je uzbudljiva četiri festivalska dana, petnaest izvođača, na dve pozornice… Detaljnije o svim programima i radionicama festivala pročitajte na zvaničnom sajtuFejsbuku ili Instagramu.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 2 =