TEŠKOĆE NAS VODE NAPRED

Kako naći smisao, kada nam se čini da ga oko nas nema? Kako preživeti bolne gubitke, teške rastanke, velika razočarenja? Većina nas se, u nekom momentu života, nađe izložena ovakvim teškoćama. Način na koji se odnosima prema njima, određuje u kom pravcu ćemo nastaviti svoj život. Jesmo li pasivni i čekamo da se sve reši samo od sebe ili da neko drugi razreši naše probleme? Ili smo proaktivni i preduzimamo akcije u pravcu željenog ishoda?

Postoje stvari u ovome svetu na koje mi nemamo uticaja. Neprijatnosti se dešavaju i  niko nije ekskluzivno izuzet od iskustva bola ili patnje. No, postoje načini kako da pomognemo sebi da se usmerimo u pravcu oporavka.

Koliko god rutina može da ima prizvuk dosade u uobičajenom životu, u trenucima kada se suočavamo sa nečim što je za nas teško ili bolno, rutina je prijatelj koji nam olakšava situaciju, čineći je bar u nekim segmentima poznatom. Rutina znači da nešto radimo ustaljeno, bez previše razmišljanja. A opet, to činimo svakodnevno, dobro nam je poznato i udobno se osećamo u okrilju tog poznatog. Zbog toga, kada znamo, od ranog jutra, jednostavne stvari koje treba da obavimo tokom dana, one nas kroz taj dan i vode. Olakšavaju nam kretanje kroz novu situaciju, jer svako teško iskustvo, predstavlja zapravo promenu dotadašnjeg načina funkcionisanja.

Sa druge strane, teški trenuci su vreme, kada na površinu isplivaju razna pitanja. Mnoga od njih se tiču našeg shvatanja i što je još važnije, našeg doživljavanja smisla. Naći odgovore na ova pitanja zahteva vreme. A vreme je nešto, što hronično nedostaje savremenom čoveku. Forsiraju se jednostavni odgovori,  brza rešenja i lagane tehnike. Znate li ikoga ko je preboleo brzo, jednostavno i lako neki svoj značajan gubitak? Ili promašaj? Ili razočarenje?

Zato, ako prolazite kroz teške trenutke, fokusirajte se na ono što svakodnevno radite, što vam je poznato i blisko i dajte sebi dovoljno vremena i prostora da dođete do rešenja i pronadjete odgovore. Svako rešenje, svaki odgovor, povešće vas korak dalje, na vašem putu ličnog razvoja.

Tamara Vujnović
About Tamara Vujnović 2 Articles
Tamara Vujnović , Life Coach i psihoterapeut u edukaciji. Mama troje dece, ljubitelj lepe reči, prirode i životinja. Za mene, život je samo jedan i važno je kako ga živimo. Kakav trag ostavljamo. Na koji način doprinosimo svetu kome pripadamo. Moja misija je da kroz individualni rad sa klijentima, grupni rad, radionice i tekstove, pomognem što većem broju ljudi, da osvetle novi prostor u sebi, za ljubav, radost i mir. www.lifecoachtamaravujnovic.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − nine =