ŠTETAN ILI NE? Ovo je sve što treba da znate pre nego što se zaputite u SOLARIJUM

FOTO: pixabay.com

Zato je ova mašina uglavnom rešenje da se osunča koža i brzo dobije tamniji ten. Međutim, koliko je ovakvo sunčanje sigurno i kakve neželjene efekte može da ima?

Šta je zapravo solarijum?

Solarijum je aparat za sunčanje koji koristi UV zrake, kako bi koža postala tamnija. Opremljen je svetlosnim lampama koje oslobađaju koncentrovane veštačke ultraljubičaste (UV) zrake. UV zračenje je vrsta energije koju prirodno proizvodi sunce.

Ne postoji sigurno sunčanje, bez obzira da li dolazi od sunca ili solarijuma. Taman ten pokazuje da se koža bori sa spoljnim opasnostima, da su ćelije kože oštećene i što je više koža izložena UV zračenju, veći rizik od raka kože.

Sunčanje u solarijumima može biti posebno opasno jer je njegovo UV zračenje mnogo jače od podnevnog letnjeg sunca. Čak 3 do 6 puta!

Istine i zablude:

1. Oštećenje kože od solarijuma je veliki problem, čak i ako ste ga koristili odavno

Ne može se uvek odmah videti šteta koju UV zraci čine vašoj koži, jer se problem često gradi postupno. Ali svaki put kada ga koristite, vi ste oštetili kožu, čineći da izgleda gore na duge staze. Upotreba solarijuma po prvi put pre 35 godina starosti povećava rizik od razvoja melanoma – raka kože za gotovo 60%. Hirurško lečenje raka kože može dovesti do teških ožiljaka, a melanom može imati i posledice fatalne po život.

2. To što često idete u solarijum, neće učiniti da vaš ten izgleda bolje

Bez obzira na to koliko UV zrakova primate, dođe trenutak kada vaša koža neće biti tamnija. Pokušaji da potamnite ten tako što češće idete u solarijum ili što idete i nakon sunčanja, čini još više štete vašoj koži.

3. Tamnjenje u solarijumu nije sigurnije od sunčanja

Solarijum nije “sigurna” alternativa sunčanju. Glavni uzrok raka kože je preterano izlaganje UV zračenju. Kao sunce, i solarijum emituje UVA i UVB zrake. Dok su opekotine uglavnom uzrokovane UVB zracima, oba tipa UV zraka mogu dovesti do oštećenja DNK ćelija kože i tako i do raka kože.

4. Ne možete sigurno da se sunčate, tako što u solarijumu postepeno crnite

Upotreba krema za sunčanje ili ograničavanje vremena u solarijumu neće potpuno zaštititi vašu kožu od oštećenja i starenja. Ustvari, kratkotrajno, ali intenzivno i nepravilno izlaganje UV zracima dok se sunčate na ovaj način, svakako će oštetiti vašu kožu.

5. Ten dobijen na ovaj način neće vam pružiti mnogo zaštite od sunca na odmoru

U većini slučajeva, ten dobijen u solarijumu je ekvivalent kremama za sunčanje sa zaštitnim faktorom od samo 2-4, što nije dovoljno da vas zaštiti na suncu.

6. Sve dok ne izgorim, ne oštećujem kožu

Opekotine ili crvenilo od solarijuma su znak da ste ozbiljno oštetili kožu. UV zraci mogu prodreti duboko u slojeve kože i oštetiti DNK u našim ćelijama kože. Neka oštećenja mogu se dogoditi pre nego što dobijete opekotine ili crvenilo na koži. Ćelije oštećene UV zracima imaju veći rizik od mutiranja, a zatim dolazi do njihove nekontrolisane deobe i tako zapravo nastaje rak.

7. Ne treba vam solarijum za proizvodnju vitamina D

Vitamin D je važan za zdrave kosti. Naš organizam proizvodi ovaj vitamin kada je naša koža izložena UV zracima, a ima ga i u nekim namirnicama. U principu, potrebno je da budete samo kratko izloženi suncu, da orgranizam proizvede dovoljne količine vitamina D. Tako da, iako se to uglavnom pominje kao najveća prednost solarijuma, istina je da vam on nije neophodan da biste imali dovoljne količine vitamina D u telu.

8. Ova vrsta sunčanja je protivzakonita u mnogim zemljama

Ovaj zakon je stupio na snagu u Škotskoj 2009. godine, u Engleskoj i Velsu 2011. godine i u Severnoj Irskoj u maju 2012. godine, a od 2015. godine solarijum je zabranjen zakonom za maloletna lica i u Australiji.

Ipak, ova vrsta sunčanja ima i neke prednosti:

1. Iako solarijum ima mnogo neprijatelja, postoje i  neke prednosti njegovog korišćenja, koje se obično pominju u njegovoj odbrani. Pre svega, izlaganje UV zracima stimuliše proizvodnju vitamina D u koži, koji je važan za imunitet i našu psihu.

2. Takođe, on može da bude dobar u borbi protiv akni i bubuljica na koži jer dehidrira kožu, kao i kod gljivičnih oboljenja kože, psorijaze.

3. Često se napominje i da pomaže u lečenju nekih bolesti kostiju (osteomalacija i osteoporoza), pa čak i lekar nekada može da vam preporuči njegovu upotrebu.

4. Takođe, utiče na prokrvljenost organizma i poboljšava cirkulaciju.

5. Na kraju, nudi preplanuli ten u vrlo kratkom vremenskom periodu, koji bi u drugim slučajevima zahtevao sate i sate provedene na suncu.

Izvor: Dnevno.rs

 

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 17 =