Sredinom šezdesetih Jugoslavija je imala 15 fabrika duvana

Fotografija: Wikipedia

Sredinom šezdesetih godina Jugoslavija je imala 15 fabrika duvana u kojima se stvaralo čak 145 brendova cigareta, pa su i stručnjaci smatrali da smo po tome najjači na svetu.

Godišnje je nastajalo 25 milijardi cigareta, dok je pušeno oko 23 milijarde. Deo proizvođača je skromnom brojkom bio nezadovoljan smatrajući da konzumaciju treba podići na 35 milijardi!

Najjači brendovi dolazili su iz Sarajeva, Niša i Zagreba, dok tek osamdesetih TDR izrasta u najvećeg izvoznika.

Poznavanje naziva domaćih cigareta moglo je da znači i dobru ocenu iz geografije jer do kraja šezdesetih malo koji brend nije nosio ime reke, jezera, planine, grada…

Tron najprodavanije, u pojedinim godinama i sa preko četrdeset posto udela, godinama je pripadao Dravi, zapamćenoj po izrazitoj snazi od 2.30 posto nikotina, ali i najnižoj ceni. Ostatak geografske ekipe činili su legendarna Drina, Morava, Opatija, Ohrid, Zagreb, Ibar, Zeta, Plitvice, Hercegovina, Jadran, Primorka…

Krajem šezdesetih pastoralni motiv više nije bio dovoljno prepoznatljiv, pa cigarete dobijaju i inovativnije nazive nadahnute stranom praksom, fabrika duvana Zagreb stvara Trubadur i Ambasadu, a kombinat iz Novog Sada Amor, Golf i Reli. U isto vreme stižu i popularne američke cigarete – 1970. Phillip Morris postiže ugovor sa Fabrikom duvana Sarajevo, pa iz pogona koji stvaraju Drinu dolazi i kultni Marlboro.

Izvor: Opušteno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 9 =