Šta je AIDA model i zbog čega je značajan za marketing?

Fotografija: www.unsplash.com

Polje marketinga danas je jedno od najprofitabilnijih i najpoželjnijih za rad. Međutim, nije dovoljno imati samo dobru ideju, bitno je i znati kako da je prikažete zainteresovanim klijentima. Ono što vam u tome može pomoći je AIDA model – matrica koja čini čuda u svetu reklamiranja i prezentiranja.

Ključni deo uspeha leži u privlačenju i zadržavanju pažnje ciljne grupe koju imate u vidu. Bilo da želite da ostvarite svoj projekat, učvrstite sebe kao brend ili prosto plasirate svoj proizvod na tržište – tajna leži u ostavljanju jakog utiska koji će ljudima dugo ostati u sećanju.

Poruka koju šaljete, mora biti vidljiva u svakom pojedinačnom aspektu vašeg angažovanja, počev od sastavljanja mejlova, pa sve do pisanja izveštaja i držanja prezentacija. AIDA model je stoga korisna alatka upravo za ove situacije.

Šta znači AIDA?

AAttention – pažnja

IInterest – interesovanje

DDesire – želja

AAction – akcija

Ako vašu publiku uspete da provedete kroz sve četiri faze AIDA metoda, već ste na pola puta ka realizaciji vašeg cilja. Posvetite istu količinu pažnje svakom od ovih koraka, pošto jedino tako možete osigurati najefikasnije rezultate.

Fotografija: www.unsplash.com

Attention – pažnja

U doba digitalizacije mediji preplavljuju svaki deo našeg sveta. Iako ovo prvenstveno deluje kao prepreka, multimedijalna sredstva možete preusmeriti u sopstvenu korist.

Nema ničeg efektnijeg od započinjanja prezentacije ili izlaganja jakom vizuelnom komponentom. Slika, video ili reči upotrebljene na tipografski zanimljiv način često će vašim slušaocima ostati jasniji u sećanju, nego najobičniji monolog.

Kada je u pitanju slanje mejlova, obratite pažnju na to da predmet vašeg mejla zvuči zanimljivo. Sve što želite da kažete može se formulisati tako da zvuči inovativno i interesantno, a jedna dobro napisana početna rečenica može probuditi interesovanje za čitanjem celog teksta.

Interest – interesovanje

Pridobiti početno zanimanje za temu je jedna stvar, a održavanje interesovanja potpuno druga (i možda najvažnija). Iako za ovu fazu imate dobre predispozicije, ako je prva urađena uspešno, pred vama je znatno teži zadatak.

Najkorisnija stvar koju treba da uradite je da jasno i pregledno provedete publiku kroz ono što želite da joj kažete. Argumenti koje imate moraju biti dobro formulisani, ali i u još boljoj korelaciji sa premisom koju ste prethodno izneli. Fokusirajte se na stvari koje su bitne onima koji vas slušaju i razjasnite ih što je moguće bolje.

Fotografija: www.unsplash.com

Desire – želja

Veza između drugog i trećeg koraka AIDA modela je maltene neraskidiva. Dok drugi korak radi na tome da vas publika aktivno sluša, treći treba da ima veze sa onim što publika želi da čuje. Ne govorimo o predstavljanju lažnih informacija, već o argumentovanom ubeđivanju klijenta da je ono što vi imate ono što je najbolje za njega.

Razmislite o načinima na koje vaš projekat može u realnosti da pomogne vašoj ciljnoj grupi, a onda joj upravo to predstavite na suptilne i manje suptilne načine. Sve se, naravno, svodi na način na koji formulišete vaše teze. Jedino onaj ko veruje u to što priča može da ubedi druge.

Action – akcija

Jasno i glasno stavite do znanja koji je sledeći korak koji treba da se preduzme. Ako predstavljate usluge koje nudi vaš veb-sajt, uputite publiku na to da ga poseti.

Ako želite da se oni koji vas slušaju dodatno informišu, recite im gde i kako to mogu da urade. Ako skupljate donacije, recite ljudima kako i gde mogu da pomognu.

Ova finalna etapa zaokružuje sve što ste do tada prikazali i može da vam pruži dodatan elan da pokrenete slušaoce na način na koji ste zamislili. To nikako nije dobar trenutak za skromnost, već je možda čak i jedina prilika koju imate da zaista realizujete vašu zamisao.

AIDA model je jednostavna matrica koja vam može omogućiti mnogo toga, pod uslovom da pravilno primenite ono što nalaže. Pred vama je priručnik sa efektivnim savetima koji vas mogu voditi ka uspehu, a vašu publiku ka reakciji koju ste priželjkivali. Sve što preostaje je da ga primenite na vašem sledećem projektu.

Izvor: priredila Olivera Mitić, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =