Prvi zajednički dani su zabavni i naporni! Saznajte šta da radite čim donesete štene kući!

Izvor: Pexels.com

Bez obzira da li već duže vreme planirate da nabavite ljubimca ili ste se naprasno zaljubili u štene koje ste videli na ulici prvi zajednički dani predstavljaju jedinstveno iskustvo.

Međutim, morate znati da su oni i presudni za vaš budući zajednički život. Nevezano za okolnosti nabavke šteneta neke stvari se moraju na vreme pripremiti jer će njegov dolazak u dom doneti i brojne promene za sve ukućane. Da se podsetimo šta je sve neophodno da obezbedite novom članu domaćinstva.

  • Odgovarajuća hrana za štence
  • Posuda za hranu
  • Posuda za vodu
  • Ležaljka za odmor i spavanje
  • Ogrlica i povodnik
  • Pribor za negu dlake
  • Igračke za pse

Kako ćete provoditi prve dane sa novim ljubimcem zavisi od više faktora. Na prvom mestu je životni prostor. Razume se da nije isto ukoliko živite u stanu ili u kući sa dvorištem. Broj ukućana takođe igra važnu ulogu, pogotovu ukoliko ima dece. Prisustvo drugog psa ili neke druge vrste ljubimca je važno u prvim danima jer zahteva poseban oprez iz više razloga. Ipak neke stvari se moraju obaviti kako bi zajednički život od prvog dana bio zadovoljavajući za sve.

Izvor: Pexels.com

 

Prvi dan 

Mnogi štenci će neposredno po dolasku u novi dom pokazivati znake opreza, zbunjenosti, potištenosti pa čak i straha. Neki drugi će odmah radoznalo da istražuju novi prostor, tražiti različite predmete za igru, trčati za ukućanima. Ponašanje štenca prvog dana uslovljeno je karakternim osobinama i prethodnim iskustvom. Potištenost je često reakcija na odvajanje od majke i braće i sestara iz legla. Oprez je normalno stanje prilikom upoznavanja novog prostora kao i strah od novog prostora i osoba koje prvi put vidi. Kada se radi o napuštenim uličnim psima znaci anksioznosti mogu biti još više izraženi.

Koliko god vi i vaši ukućani bili uzbuđeni i oduševljeni dolaskom šteneta budite oprezni kako ga ne bi preplavili preteranom pažnjom. Novi prostor, novi ljudi, novi mirisi, glasovi i zvuci koje do sada nije čuo – sve to može biti prilično uznemirujuće za ljubimca. Sasvim je razumljivo da će svi želeti da ga drže u rukama, da ga maze i da mu ugađaju. Nemojte podleći takvim emocijama. Pustite štene da se adaptira. Postavite ga u njegovu ležaljku i dozvolite mu da ono samo krene u istraživanje. Radoznalost će nadvladati oprez i strah. Kada jednom krene, pratite ga bez naglih pokreta. Sedite sa njim na pod i posmatrajte ga dok istražuje. Dozvolite mu da istraži vas same njuškanjem i lizanjem. Ukoliko imate drugog psa u kući, prvog dana ih nemojte spajati. I jednom i drugom ljubimcu to može biti krajnje traumatično iskustvo.

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − seven =