Prvi aerodinamični automobil je stigao iz Rumunije

Fotografija: http://autorepublika.com

Kada se spomene rumunska automobilska industrija većini nas verovatno prva na pamet padne Dacia, ali početkom 20. veka ova država je svetu ponudila i prvi aerodinamični automobil.

Period 1920-ih godina je doneo veliki broj proizvođača i prvu masovnu proizvodnju zahvaljujući veoma jeftinom Fordu Modelu T. Gotovo svi proizvođači su imali jednu zajedničku karakteristiku, a to je dizajn i danas ih je izuzetno teško razlikovati. Činilo se da je dizajnerima lenjir bio omiljeni predmet u radu, ali sa vremena na vreme bi se pojavio neko ko je bio spreman da napiše nove standarde. U ovom slučaju reč je o Aurelu Persu, inženjeru iz Rumunije koji je početkom 1920-ih godina predstavio prvi aerodinamični automobil.

Fotografija: http://autorepublika.com

Persu je rođen 1890. godine da bi zatim preselio u Nemačku i diplomirao u Berlinu. On je dobio posao u avionskoj industriji gde mu je poveren zadatak da pronađe najaerodinamičniji oblik koji bi se najlakše probijao kroz vazduh. Persu je iskoristio iskustvo da napravi i lični automobil iz očekivanje da će neka velika kompanija biti zainteresovana za saradnju. Posle duže pretrage, Persu je zaključio da je oblik suze u padu najaerodinamičniji koji postoji sa CD od samo 0,04. To je označilo da ako ovaj inženjer želi da uspe u svom planu, njegov automobil je morao da pruža sličan oblik.

Fotografija: http://autorepublika.com

Rad je počeo 1922. godine u Nemačkoj i Persu će provesti naredne dve godine pre nego što je posao završen. On je u radu imao pomoć nekoliko lokalnih kompanija, posebno Automobilbau Berlin koja je isporučila motor i menjač. Spomenuti motor, zapremine 1,4 litre, je razvijao 11 ks i mogao da dostigne 80 km/h. Tek 1924. godine Persu uspeva da dobije patent sa CD od samo 0,22. Radi poređenja, spomenuti Model T je imao oko 1,00, a i u današnja vremena prosek je 0,32. Rumun je predstavio veliki broj detalja koje će konkurencije tek kasnije da prati, kao što niži krov u zadnjem delu vozila i uvučeni točkovi ispod krila.

Fotografija: http://autorepublika.com

Da bi dokazao da je automobil vredan investiranja Persu ga je lično vozio u rodnu Rumuniju i u narednih nekoliko godina prešao oko 120.000 km. Američki giganti General Motors i Ford su pokazali interesovanje za patent, ali kako nisu želeli da kopiraju kompletan dizajn Persu je odbio da ga proda.

Automobil je zatim nekoliko puta promenio vlasnike, a danas se nalazi u tehničkom muzeju u Bukureštu.Njegov motor nije više u voznom stanju, a automobil pokazuje i znake rđe. Persu je proveo ostatak života uglavnom radeći u avionskoj industriji, a preminuo je 1977. godine.

Izvor: http://autorepublika.com
Autor: Zoran Tomasović

Lepa Reč
About Lepa Reč 1589 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

1 Comment

  1. Za ono vreme je bio dobar auto. Ko bi rekao da su Rumuni u nečemu bili prvi, nikad ne bih pomislio

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 14 =