Pravilo „30 nedeljno“ je novi trend zdrave ishrane!

Foto: Pixabay.com

Trend zdrave ishrane je jači nego ikada i nutricionisti gotovo svakodnevno iznalaze pravila uz pomoć kojih ćete bez mnogo mučenja i odricanja držati kilažu pod kontrolom, a prvenstveno unositi namirnice koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Pravilo “30 nedeljno” ide u tom pravcu i prilično je jednostavno i za “ukapirati” i za sprovesti.

Bazira se na činjenici da u se našem organizmu, precizno sistemu za varenje, nalazi 40 triliona bakterija koje obavljaju na hiljade funkcija. One “izvlače” hranljive materije iz unete hrane, proizvode vitamine i supstance kao što su masne kiseline, a njihov rad je usko povezan sa zdravljem skoro svakog organa u telu, uključujući kožu i srce, ali i naš um. Bakterije naročito vole vlakna u sastojcima biljnog porekla.

Stručnjaci zato savetuju: unesite 30 različitih namirnica biljnog porekla nedeljno.

Možete da birate, jer su u njih uključene i žitarice, mahunarke, povrće, voće, biljke, začini… Njihova raznovrsnost doprineće zdravijem okruženju u sistemu za varenje, od čega će ceo organizam imati koristi.

Naročito je važno da se ne ograničite na samo nekoliko namirnica biljnog porekla, jer čak i one koje se smatraju “superhranom” možda odgovaraju samo određenom, ograničenom broju bakterija.

“Pošto različite bakterije obavljaju različite funkcije, želite da im ponudite što raznovrsnije namirnice koje će one dalje pretvoriti u mnoštvo supstanci korisnih za organizam,” savetuje nutricionistkinja dr Megan Rosi.

Ona podseća da je za zdravlje sistema za varenje i bakterija koje u njemu borave važno i ne uzimati suviše antibiotika, koji će “počistiti” i korisne bakterije iz našeg organizma.

Izvor: ddl.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 6 =