“Noć Bogova” u Zrenjaninu

Izbor: Privatna arhiva

“Noć Bogova” tragikomedija i politička farsa najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Miro Gavrana održana je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanin. 

Gavranov komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun je neočekivanih obrta, komičnih, ali i ozbiljnih momenata koji pozorišnoj publici zadržavaju dah. Radnja se vezuje za jednu noć, koja predstavlja desetogodišnjicu prijateljstva kralja Luja XIV (Ćetković), dvorske lude (Lutkić) i pisca Molijera (Ilić) koji se  zajedno opijaju budeći uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva svojim “vernim” prijateljima da je saznao da njih dvojica igraju Molijerov komad u kojem ga ismejavaju, pa ih prisiljava da taj komad odigraju samo za njega kako bi video čemu se njegovi neprijatelji smeju.

Izvor: Privatna arhiva

Interpretatori komada opisuju ovaj komad kao “životnu predstavu” i  jednoglasno se slažu da situacija koja je opisana može da predstavlja sadašnje vreme, jer se situacija i likovi potpuno mogu poistovetiti sa trenutnim događajima.  Dejan Lutkić je za Blic rekao da oni nisu političari, niti bilo kakvi glasnogovornici, ali da kroz tekst pisca komada oni kao glumci izražavaju svoj stav, neku svoju kritiku i pogled na stvarnost. Tako će i publika moći da poveže događaje, likove i reči sa nečim njima poznatim.

Junaci predstave su stavljeni na muke, razapeti između želje da urade ono što je pravedno i onog kako moraju da se ponašaju i odnose prema moćnijima od sebe kako bi opstali. Oni moćniji sebi postavljaju drugo pitanje, da li su iskreno voljeni ili je sve samo interes?

Ako vam je prikaz komada zagolicao maštu, uputite se do najbliže “daske koja život znači” i pogledajte ovu predstavu. Očekujemo uskoro i reprizu u Zrenjaninu.

 

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 1 =