Nekoliko činjenica o kontracepciji

Fotografija: Pixabay.com

Neplanirane stvari u životu se svakodnevno dešavaju. Tako isto dešavaju se i neplanirane trudnoće. Prema analizama, čak 44 odsto trudnoća u Evropi je neplanirano. Od tog broja dvije trećine se završi namjernim pobačajem, četvrtina porođajem. Ove godine čak 30 odsto seksualno aktivnih Evropljanki, od 7.000 ispitanih, imalo je nezaštićen odnos.

Nezaštićeni polni odnos ne događa se samo unutar neke posebne grupe žena, nego naprotiv kod svih žena nezavisno o dobi, bračnom statusu, obrazovanju ili naciji. Najvažniji razlog neplanirane trudnoće je neznanje. Čak 61 odsto žena koje su došle na abortus navelo je da nisu znale da su imale rizični polni odnos.

Fotografija: Pixabay.com

Da glava nikoga ne bi zaboljela, donosimo istine i zablude o kontracepciji.

Krenućemo od pilule „za dan poslije“. Namijenjena je sprečavanju trudnoće nakon nezaštićenog odnosa. Trebalo bi je, prema savjetima stručnjaka, uzeti što prije nakon odnosa, ali najkasnije 120 sati nakon istog.

Zabluda je to da pilule za dan poslije izazivaju pobačaj. Kako? Tako što pilula u stvari odgodi ili spriječi porast luteinizujućeg hormona (LH), koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odgađa za nekoliko dana, što je dovoljno da spermatozoidi, koji su kod odnosa zaostali u rodnici, odumru.

Važno je naglasiti da je potpuno netačno uvjerenje da se ovulacija javlja 14. dana menstruacijskog ciklusa. Naime, na taj dan ovulira samo 12 odsto žena. Unutar takozvanih plodnih dana ovulira samo 49 odsto žena, dok sve ostale ovuliraju neki drugi dan. Upravo zato se hitna kontracepcija (pilula za dan poslije) koristi nezavisno od dana menstrualnog ciklusa.

Ova hitna kontracepcija ne djeluje i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti oplodnju već oslobođene jajne ćelije niti prekinuti trudnoću. Za razliku od ranijih preparata, savremena pilula za dan poslije djelotvorna je u periovulacijskom periodu, odnosno sve do nekoliko sati prije ovulacije. Trudnoća nakon ovulacije, iako se uzeli pilulu, je moguća. Nakon što je uzmete, može da se javi glavobolja, mučnina, moguća je bolna sljedeća menstruacija, umor, vrtoglavica, ali sve te smetnje nemaju posebno kliničko značenje i brzo prolaze. A naredna menstruacija najčešće se javlja u očekivano vrijeme, ali kod manjeg broja žena može doći ranije ili kasnije od očekivane. Trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti pilulu.

Mnoge žene zaziru i od anti baby pilula jer vjeruju da bi od njih mogle da se udebljaju, a ginekolozi kažu da na povećanje tjelesne mase utiču isto kao i druge metode kontracepcije. Ako zdrava žena, bez faktora rizika, upoterbljava pilule, njihov pozitivan efekat na zdravlje je mnogo veći nego mogući rizici. Količina hormona u njima je minimalna, a njihov sastav je vrlo sličan polnim hormonima koje luče jajnici.

Pilula je najmanje 30 puta pouzdanija od kondoma, kada je u pitanju neželjena trudnoća, ali ne i kada je riječ o polno prenosivim bolestima. Kod apsolutno pravilne upotrebe pilule tokom jedne godine u drugom stanju ostane otprilike 0,1-0,2 odsto žena, ako uračunamo i greške učinjene prilikom upotrebe ostane u drugom stanju otprilike 0,5 odsto žena. Takođe, pilula štiti od neprohodnosti jajovoda, snižava pojavu upala jajovoda, operacije jajnika, vanmateričnu trudnoću i endometrozu. Dakle, rizika od steriliteta nema. Osim toga, ova tableta štiti od raka materice, jajnika i debelog crijeva i anusa.

Fotografija: Pixabay.com

Kontraceptivne pilule blagotvorno djeluju i na najteže oblike akni, masne kože i kose pa su veoma česte na receptima dermatologa, u saradnji sa ginekolozima.

Najpopularniji je svakako kondom. Ali, zablude koje ga prate spadaju u domen „vjerovali ili ne“. Tako je prva od njih ona da je nemoguće pronaći kondom koji odgovara. Druga česta zabluda je da kondomi kvare ugođaj, kao i da njihovo stavljanje usporava cirkulaciju krvi. Nekima oni imaju neprijatan miris, a najlošiji među izgovorima je sramota od kupovine. Ista situacija je i sa ženskim kondomom, mada je njegova popularnost znatno manja. Trebalo bi da znate da je kondom najjeftinija zaštita, ali da uvijek postoji šansa da pukne. Takođe, on je najefikasniji kada je u pitanju zaštita od polno prenosivih bolesti.

I oko spirale se pletu mitovi. Od onog da može da se pomjeri tokom odnosa do onog da izaziva bolan seks. Ginekolozi kažu da su ovo izmišljotine. Strah da organizam sam može da odbaci spiralu je takođe neopravdano jer se izuzetno rijetko javlja i to kod žena koje nikada nisu rađale. Mit da doprinosi infekcijama takođe nije istinit, sam odnos sa inficiranim partnerom sa ili bez spirale dovodi do pojave seksualno prenosivih bolesti.

Ako koristite dijafragmu, odnosno cervikalnu kapicu koja prekriva cerviks, ona vas neće zaštititi od polno prenosivih bolesti, ali, kako je prekrivena spermicidnim sredstvima, vrlo je dobra zaštita od neželjene trudnoće. Ginekolog je taj koji određuje njenu veličinu na osnovu veličine cerviksa.

Kontraceptiva je mnogo, vaše je da odaberete i prepustite se.

 

Izvor: Žana Gauk, iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + thirteen =