Ne ostavljajte podatke na sajtovima, vrebaju “sajber njuškala

Fotografija: Pexels.com

Na sajt eUprava ulazite preko pretraživača ukoliko unosite lične podatke i želite da budu žaštićeni. Ako uđete direktno na tu interenet stranicu postoji mogućnost da do vaših podataka dođu i u najgorem slučaju da ih zloupotrebe “sajber njuškala”.

Svetlana Jovanović, savetnica premijerke za elektronsku upravu, objasnila je da eUprava ima sertifikat koji osigurava da je konekcija zaštićena, ali da i dalje postoje određeni delovi tog sajta koji ne garantuju čuvanje unetih podataka.

“To će biti obezbeđeno ovih dana odnosno od danas ili sutra građani koji direktno uđu na sajt takođe će biti na sigurnom”, objasnila je ona u emisiji “Jutro sa Jovanom i Srđanom”.

Posle javljanja gladaoca koji se plašio da ostavi svoje podatke na eUpravi zbog nedostataka na sajtu, Jovanović je rekla da je on u pravu jer postoji potencijal da uneti podaci budu kompromitovani.

Sajber forenzičar Andrej Petrovski je pojasnio da se lični podaci na internetu na zaštićenim sajtovima čuvaju kao “u koverti” i nemoguće je doći do njih sem da pokidate tu kovertu.

S druge strane, podaci uneti na nezaštićenim sajtovima su kao “razglednice”, koju može da pročita svaki prolaznik.

“Ne treba da budete obučeni haker da instalirate takozvanu snif aplikaciju (aplikacija za “njuškanje”) i lako dođete do nezaštićenih podataka”, rekao je on.

Kako da prepoznamo obezbeđenu konekciju i validnost sajta, kao i odgovore na niz pitanja na ovu temu pogledajte u videu.

 

Izvor: https://www.b92.net

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + seventeen =