Ljubav: Hormoni sve diktiraju

Fotografija: Pixabay.com

PONEKAD je dovoljno samo pet sekundi gledanja oči u oči pa da pomislimo kako smo se zaljubili. Retko to priznamo, a češće prećutimo, da druga strana ne bi pomislila da smo čudaci. Ali taj osećaj je stvarno moguć – objašnjavaju naučnici i navode da su za sve krivi hormoni odgovorni za dobro raspoloženje. Kada se oni aktiviraju, mi više ništa ne možemo da sprečimo.

Prvo nas “strefi” dopamin – hormon zadužen za buđenje euforije, pa imamo osećaj da će nam partner kojeg smo “pikirali” biti kao nagrada koju odavno očekujemo. I to je dovoljno da se osećamo zaljubljeno. Poletni smo, vrcamo od energije i čini nam se da sve možemo. Nema te prepreke koju ne bismo mogli da preskočimo. Ljubav dolazi tek posle toga, kada se pokrenu oksitocin i vazopresin, koji čine da osećamo veću bliskost i povezanost sa partnerom.

Britanski naučnici su dokazali da se to kod muškaraca dešava ranije i da im je manje vremena potrebno da priznaju ljubav. Oni čekaju u proseku nešto manje od tri meseca da prvi put kažu partnerki da je vole, dok 39 odsto njih to izgovara već u prvom mesecu veze. Žene su uzdržanije, pa izjavljuju ljubav posle četiri i po meseca.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 16 =