Gradski dečji hor KC Zrenjanina najbolji hor festivala FEDEHO

Izvor: Fedehoofficial

Na VIII Regionalnom festivalu horova dece i mladih FEDEHO 2019  koji je od 15. do 18. maja održan u Dečjem kulturnom centru Beograda, gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina proglašen je apsolutnog pobednika.

Izvor: Fedehoofficial

Gradski hor Zrenjanina se pod dirigentskom palicom Senke Milisavljević za pobedu se borio sa još 19 dečjih horova. Program našeg hora je vrlo pažljivo odabran, koncepcijski je napravljen tako da zastupa različite žanrove. Predstavili su se sa četiri kompizicije. Numera sa kojom je hor započeo nastup je bila kompozicija Nikole Srbina “Blagosloven jesi Hriste Bože naš” (Tropar na Duhove), a hor izvodio a kapela (bez instrumentalne pratnje), za ovo izvođenje žiri dao i posebnu nagradu.

Druga predstavljena numera bila je umetnička dečja kompozicija “Đurđevdan” zrenjaninskog kompozitora Milete Grujića, tekst zrenjaninke Marine S. Grujić, za koju je hor nedavno snimio i spot. Treća, obavezna kompozicija bila je  “Ogrejala mesečina” profesora i etnomuzikologa Dimitrija Golemovića, koji je od bugarske narodne pesme napravio horsku kompoziciju. Četvrta, poslednja numera bila je muzika iz Diznijevog crtanog filma “Mačke iz visokog društva” pod nazivom: “Svi bi hteli da su kao mi”, čiji je aranžman uradila profesorka i kompozitorka Dragana Damjan, a prilagođena je našem sastavu tj. klavirskom izvođenju i flauti.  Sve solo deonice izvela je zrenjaninska flautistkinja mr Vesna Vučurević koja je brilijantno dočarala džez muziku u saradnji sa korepetitorkom Tinom Nikolovski. One su zajedno sa 50-toro dece i dirigentkinjom poručile svima u Srbiji da: “ Svi bi hteli da su kao mi!”.

FEDEHO festival okuplja sve vrste horova od osnovnih i srednjih, muzičkih osnovnih i srednjih škola, crkvenih horova i horova pri državnim i privatnim institucijama. Ove godine nastupali su horovi iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Kosovske MItrovice, Zrenjanina, Kraljeva, Bačke Topole, Paraćina, Kule, Vršca, Pančeva, Žitišta i Kragujevca. Specijalni gost bio je hor iz Bara. Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina uspešno je nastupao i nagrađen je prethodne tri godine. Najbolji hor predstavljaće Srbiju na jednom od koncerata Međunarodne manifestacije dece Evrope “Radost Evrope”.

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 5 =