GLAVOBOLJE I MIGRENE NAJČEŠĆE BOLESTI MODERNOG DOBA

Fotografija: www.pexels.com

Razloga za glavobolju sve je više, bilo da je reč o načinu života, atmosferskim prilikama ili zdravstvenim tegobama, ali i sve je više efikasnih načina lečenja

Savremeni način života pogodan je za raznve vrste glavobolja, a uzroci mogu biti fizički, psihički, atmosferski i prehrambeni. Isto tako, razlikujemo nekoliko vrsta glavobolja. Neprijatan bol u glavi često je posledica bolesti kičme i njenog vratnog dela, a tada se prikazuje bolovima u području čela i potiljka. Dokazano je da je glavobolja u 90 odsto slučajeva rezultat blagog poremećaja zbog emocionalne napetosti ili produženog stezanja mišića glave i vrata prouzrokovanog nepravilnim položajem vratnog dela kičme.

Sve osetljiviji na stres

Tupi bol u celoj glavi znak je da smo preterali s cigaretama, alkoholom ili je to posledica upale sinusa, gripa i infektivnih bolesti. Glavobolja koju karakteriše jak bol koji se pojavljuje i nestaje posledica je stresa i psihičke preopterećenosti. Uzrok može biti i suv vazduh, sunčanica, sve češća osetljivost na promene vremena, buka, umor očiju zbog stalnog boravka pred kompjuterom, povišeni pritisak ili alergije. Ona je jedno od najčešćih bolnih stanja, a češće se javlja kod žena. Glavobolja je najčešće znak psihičke napetosti, a javlja se zbog stezanja mišića vrata, leđa i glave. Migrena je hronična povremena glavobolja kod koje tegobe traju 4 do 72 sata. Bol je najčešće jednostran, pulsirajući, pogoršava se pri naprezanju i često je praćen mučninom  i preosetljivošću na svetlo, zvuk i mirise. Ako je reč o glavobolji zbog napetosti, onda treba uzimati sredstva za smirenje, ali ako je reč o migreni, ti medikamenti ne pomažu, a vrlo je važno korigovati ishranu i obrasce spavanja. Od prirodnih metoda za lečenje migrena i lekari preporuču akupunkturu s električnom stimulacijom. Ona podstiče izlučivanje endorfina, supstancije koja prirodno deluje protiv bola.

Najčešći okidači

Okidač za specifičan oblik glavobolje koja se ponavlja kod svakog bolesnika na sličan način, zahvatajući obično polovinu glave, obično su promene. Ako ste skloni glavoboljama, a preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje.

Kao poseban oblik glavobolje migrena se uglavnom javlja u mlađem životnom dobu i često je nasledna. Napadi najčešće počinju ujutro, nakon buđenja, a traju nekoliko sati i postupno nestaju, ali vrlo ih često izazivaju fizički i duševni napori. U slučaju migrene preporučuje se strogo mirovanje jer bolovi obično prestanu nakon nekoliko sati. Migrenu može izazvati stres, ali i određena vrsta hrane, mirisa i hemikalija, a kod žena i hormoni. Dokazano je da migrenu može prouzrokovati i odvikavanje od cigareta i kafe. Menstrualne migrene su one koje se uvek pojavljuju neposredno pre ili tokom periode. Migrenske napade često prate teškoća govora, slaba koordinacija pokreta i preosetljivost na svetlo, ali, srećom, sve popratne pojave nestaju prestankom napada migrene.

Uspešno lečenje

Za uspešno lečenje migrene važno je postaviti tačnu dijagnozu, utvrditi učestalost napada i plan lečenja.Kada su glavobolje u pitanju, sigurno neće odmoći neka od metoda opuštanja kao što su joga, masaža, meditacija, pilates i slično. Što se tiče upotrebe lekova, ako su napadi retki, leči se sam napad migrene, ali ako su napadi učestali, sredstva za njihovo sprečavanje uzimaju se svaki dan. Tenzijske glavobolje pogoršavaju se do kraja dana, a uzrok je obično stres i bilo kakvo stanje koje je uzrok duševne ili fizičke napetosti, pa lekovi protiv bolova verovatno neće pomoći. Umesto toga, pokušajte da smanjite nivo stresa kroz tehnike opuštanja, jogu i meditaciju.
Uredan život, šetnje prirodom i blagi tuševi takođe pomažu protiv glavobolja.

Izvor: www.24online.info

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − two =