Dr Stanković: Zaboravili smo koliko je dojenje prirodno, više razmišljamo kako će mame da izgledaju, da li će da vrate kilažu…

Fotografija: Pixabay.com

Svetska nedelja dojenja se obeležava u 170 zemalja sveta i to od 1. do 8. avgusta. Kampanja se organizuje 27. put, a slogan za ovu godinu je “Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje”.

Doktorka Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK Narodni front i koordinator Nacionalnog programa podrške dojenju kaže da dojenje nije samo hrana, nego je to je ljubav, emocija, sve ono što mama može da da svom detetu.

“Poslednjih decenija smo zaboravili koliko je dojenje prirodno i normalno, počeli smo više da razmišljamo o nekim drugim stvarima, kako će mame da izgledaju, da li će da vrate kilažu… Sve periferne stvari postale su bitnije”, rekla je doktorka Stanković u Jutarnjem programu RTS-a.

Danas su mame mnogo pokretnije, nego što je to bilo pre pedesetak godina tako da će se naći u šetnji parkom, kada beba treba da jede i nema razloga da se stidimo, kaže doktorka.

“Beba treba da jede kad hoće i koliko hoće, mama je uvek tu, a mamino mleko je stalno spremno i nema razloga da se toga stidimo”, rekla je doktorka Stanković.

Prema njenim rečima, priča da mama treba da jede za dvoje apsolutno nije tačna.

Suština svih edukacija, kako kaže, jeste da mame podstaknu samopouzdanje, da gotovo nema nikakvih promena u njihovom ponašanju što se tiče ishrane.

“Ako je ishrana balansirana, ako se uzimaju sve namirnice i nema ograničenja, ako se pije dovoljna količina vode ili nešto malo više, vi postižete jedan balans – mama je srećna, zadovoljna, mleko curi, a beba raste”, objasnila je Stankovićeva.

Majčino mleko važan prirodni resurs 

Ona je istakla da je majčino mleko veoma važan prirodni resurs koji svaka porođena žena ima i ukazala na to koliko ćemo pomoći planeti Zemlji ako beba bude dojila.

Prema njenim rečima, hiljadu je aspekata po kojima će se prepoznati dobrobit boravka deteta uz mamu.

“Kada se beba rodi, stavlja se na grudi majke, taj osećaj kože na kožu posle svih bolova, prirodni sklad se nastavlja, od tog trenutka kreću dalji koraci i nijedan ne treba propustiti”, rekla je doktorka Stanković.

Kada će beba znati da je sita, doktorka Stanković odgovara: “Pa kada mačka zna da je sita? Ni u toku dana ni mi ne jedemo istu količinu hrane”.

Dojenje nije samo hrana 

Napominje da je nekada potreba deteta da prihvati dojku emotivne prirode. Bebi je, kako kaže, potrebna majčina bliskost.

“Dojenje nije samo hrana, to je ljubav, emocija, to je sve ono što mama može da da svom detetu”, istakla je doktorka Stanković.

Uobičajeno je mišljenje da je dojenje isključivo majčinski svet, ali da bi dojenje bilo uspešno uloga oca, partnera je veoma značajna.

Milena Popević iz  udruženja “Roditelj” ukazuje na to da su tate tu da mamama daju podršku, jer im ta podrška vraća samopouzdanje.

“Dešava se da je mama umorna, jer novorođenče često sisa i na sat vremena, tako da tata treba da se nađe da joj prinese da nešto pojede, donese čašu vode, da pridrži bebu, sve što joj prija…”, kaže Popevićeva i dodaje da ako nema podrške u kući, onda je mama napeta.

“Mi često prva tri meseca posle porođaja nazivamo poslednji trimestar trudnoće, to je period kada mama i beba treba da budu zajedno. Dešava se da mama izađe, da drugi priteknu u pomoć, ali kada se mama pojavi beba se odmah smiri”, rekla je Popevićeva.

Bebi će sigurno biti lepše na grudima svog tate, rekla je doktorka Stanković i dodaje da “niko svoje mladunče ne ostavlja prvih meseci”.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u 170 zemalja sveta od 1. do 8. avgusta. Prvi put slična kampanja organizovana je 1991. godine. I tada je cilj bio da se jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja.

Izvor: zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + three =