Amarildo Silva – Humanost na delu

Fotografija: www.iserbia.rs

U današnje vreme, sve se više govori o borbi za zaštitu životinja, kao i o onima koji ih muče i zlostavljaju. Nije retkost videti psa na ulici, bolesnog i izgladnelog, bez vlasnika i „krova nad glavom”. Veliki broj ljudi, udruženi su u borbi da se napuštenim životinjama sa ulice pomognu i obezbedi topao i siguran dom. Jedan od njih, Amarildo Silva, pružio je svoj doprinos, na sasvim kreativan način.

Amarildova priča počinje u brazilskom gradu Paraibi, odakle je obišla čitav svet. On je, videvši psa koji je napušten ležao sklupčan na betonu, došao na ideju kako može da pomogne. Tako je počeo da pravi krevetiće za pse od starih guma. Iako radi u lokalnoj prodavnici, na ovaj način, Amarildo je našao način da pomogne napuštenim životinjama, ali i da obezbedi dodatni posao za sebe i svoju porodicu.

Fotografija: www.iserbia.rs

On svoje slobodno vreme troši na skupljanje starih automobilskih guma, koje očisti, ofarba i zatim oblikuje u unikatne krevetiće. U početku je svoje rukotvorine poklanjao, a kasnije je počeo da ih prodaje preko Instagrama. Za nepunih dve godine prodao je preko 500 krevetića, što je ovaj hobi pretvorilo u unosan posao. Kako Amarildo ističe, sem finansijske satisfakcije, izrada krevetića je korisna i za okolinu jer se na taj način recikliraju stare automobilske gume iz prirode.

Uz sve obaveze, ovaj vredni momak pronalazi vremena i energije pa drži radionice u školama, pomaže nevladinoj organizaciji koja se bavi napuštenim životinjama ali pomaže i siromašnoj deci. Nakon svega, valjda ne čudi što je srećan jer može da učini nešto dobro za okolinu i životinje u njoj. Jer ipak „naše malo, njima znači puno”.

Fotografija: www.iserbia.rs

Ipak, jedna lasta ne čini proleće, pa tako ni ovaj momak ne može mnogo učiniti sam. Činjenica je da ima onih koji pomažu i brinu se o napuštenim životinjama, udomljavaju ih i zbrinjavaju u azilima, ali da li je to dovoljno!?

Na osnovu istraživanja iz 2015. godine organizacije Rescue group iz SAD-a, na listi deset najčešće napuštenih rasa pasa našli su se:

10. Američki buldog, 602 napuštena psa u 2015. godini na području SAD,
9. Australijski pastirski pas – 697 pasa,
8. Bigl – 934,
7.Bokser – 1080,
6. Jazavičar – 1122,
5. Američki staford terijer – 1128,
4. Nemački ovčar – 1378,
3. Labrador – neverovatnih 3587 napuštenih pasa u samo godinu dana,
2. Čivava – 3725,
1. Pit bul terijer, sa čak 5435 napuštenih pasa.

Podaci su surovi, a razlozi napuštanja najrazličitiji. U Srbiji stanje ništa manje bolno nego u Americi. Na osnovu podataka, samo 15% pasa koji se nalaze na ulici je tamo i rođeno. Za nevericu je da je čak 80% pasa lutalica koji se šetaju ulicama Srbije nekada imalo vlasnika, i da su napušteni i izbačeni na ulicu kao štenad ili već odrasli psi.

Izvor: priredila Danica Žunjanin, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 − two =