Uželeli ste se knjiga? Spremite se jer počinje sajam u Beogradu

Fotografija: PROMO

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan od 20. do 27. oktobra 2019.

Pod sloganom „Pismo = glava„, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma ove godine je Egipat.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima, navodi se na zvaničnoj interenet stranici sajma.

Novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Duško Kovačević, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kada je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu. Izrazio je nadu da će te da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na praznik knjige.

„Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja“, zaključio je Kovačević.

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a eminentni reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Posetioci će moći da vide i nekoliko većih izložbi.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Egipta, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Na oko 30.000 kvadratnih metara najveći domaći izdavači predstaviće najnovija izdanja. Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Biće organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima.

Biće priređeni i kvalitetni programi za najmlađe posetioce.

Svakog dana, od ponedeljka do subote od 14.00 i 15.00, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca sa našim najznačajnijim piscima za decu.

Tradicionalni Školski dan biće ulepšan dečjim čitalačkim časom. Učenici osnovnih škola recitovaće stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, gostovaće Ljubivoje Ršumović kao i poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Izvor: Bizlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1697 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 13 =