Zašto je važno da imate hobi?

Fotografija: Pixabay.com

Legendarni inovatori kao što su Frenklin, Snou i Darvin imali su neke zajedničke intelektualne osobine – izvesnu brzinu uma, neograničenu radoznalost. Takođe im je bila zajednička i jedna druga osobina: imali su mnogo hobija.

– Stiven Džonson

Današnji svet je krajnje užurban i pun stresa, pa zato nemamo mnogo vremena za dokolicu i rekreaciju. Čak iako uspemo da pronađemo malo slobodnog vremena, većina nas se vrati kući u košnice brige i tenzije i često ne možemo da pronađemo neku produktivnu aktivnost kojom možemo da uposlimo um. Negovanje hobija umnogome može pomoći u ovakvoj situaciji. Hobi je u suštini aktivnost koju možemo da obavljamo u slobodno vreme, te se tako uposlimo nečim što nas zadovoljava. Bavljenje hobijem može pomoći da se oslobodimo stresa i da nam se popravi raspoloženje.

Različiti ljudi se bave različitim hobijima, u skladu sa tim šta vole, a šta ne. Zanimljivo je da su neke od najvažnijih zbirki antikviteta ili najpopularnijih svetskih jela ili čak najdragocenijih umetničkih dela pripisane onim ljudima koji su, zapravo, samo negovali svoje omiljene hobije. To će reći da bavljenje određenim hobijem neko duže vreme može da učini čoveka kvalifikovanim poput kakvog stručnjaka, a njegove tvorevine na duže staze zaista mogu biti od značaja za društvo.

Značaj hobija

Hobiji, kao odraz nečije pasije i kreativnosti, imaju veoma značajno mesto u našim životima. Oni su blagotvorni na više načina. Za početak, hobiji su one aktivnosti koje ljudi biraju, a ne one koje moraju da obavljaju. Velika je razlika između toga da želite da radite nešto i toga da morate. Želimo da radimo samo ono što nam se sviđa, ono što nam pruža zadovoljstvo i smiruje um. Hobiji imaju inherentnu osobinu da nas zabavljaju satima. Podižu nam raspoloženje i zbog njih ostajemo srećni, a očigledno, kada smo srećni, onda širimo isto osećanje svuda oko nas. Ovo je magija hobija. Evo zašto hobiji imaju važno mesto u našim životima.

Uništitelj stresa

Bavljenje omiljenim hobijem može da bude izuzetno relaksirajuće i ispunjavajuće iskustvo. Budući da je hobi nešto što neko voli da radi, on ima ulogu da skrene pažnju sa svakodnevnih tenzija, frustracija i faktora zbog koji smo tužni. Hobi pruža unutrašnji mir osobi i ispunjava njen um pozitivnim mislima. Ovako pojedinac može da bude u boljoj poziciji da traži način kako da prevaziđe svoje brige i da barata pritiskom na poslu i kod kuće.

Način da se spojite sa svojim unutrašnjim bićem

Vreme koje posvetite bavljenju hobijem je samo vaše vreme. To je kao da imate sastanak sa samim sobom, bez ikakvih spoljnih ometanja. To je vreme kada osoba može da se poveže i komunicira sa sobom. U to privatno vreme, osoba može da radi šta god da joj se sviđa i na način na koji joj se sviđa. Kada radi stvari onako kako želi, to pojedincu daje osećaj duševnog zadovoljstva i takođe pomaže pri gajenju samopouzdanja.

Izvor unutrašnjeg zadovoljstva

Pošto većina nas često ima previše vremena na raspolaganju da uradi premalo stvari (pogotovu nakon penzionisanja), skloni smo tome da zavisimo od spoljašnjih sredstava za zabavu, kao što su TV, internet ili prijatelji. Baš suprotno, ako osoba ima hobi, njoj nisu potrebna druga sredstva za zabavu. Može da preuzme kontrolu nad svojim vremenom u potpunosti i da ga potroši onako kako želi.

Pomaže pri otkrivanju skrivenih talenata

Često se javlja mogućnost da je osoba zainteresovana za izvesnu aktivnost, ali nikada nije imala priliku da se zaista oproba u njoj. Ako se posveti tome kao hobiju, sasvim je očigledno da će se baviti tom aktivnošću uz najveće moguće interesovanje i posvećenost. Dakle, čak iako ta osoba nikada ranije nije isprobala nešto, ipak može da nauči to da radi i uz to može da dostigne umeće u tome. Stoga, skriveni talenti onoga ko se bavi hobijem mogu biti otkriveni, zbog čega će on biti krajnje ponosan i zadovoljan.

Izvor: iSerbia.rs

 

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =