TOPLOTA GA UNIŠTAVA: Produžite vek laptopa pomoću saveta stručnjaka

Fotografija: www.dnevno.rs

Pazite da sami ne zatvarate otvore za ventilaciju prilikom rada na laptopu, jer će visoke temperature više oštetiti bateriju.

Ukoliko često koristite laptop, evo nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da produže njegov životni vek.

Non-stop u struji

Kada prvi put uključite laptop, napunite ga do kraja da bi se baterija formirala kako treba. Nakon toga, najbolje je održavati je da bude puna između 40 i 80 odsto.
Ovo omogućava elektronima da se kreću, što može produžiti njen životni vek za čak četiri puta. Takođe, nemojte ostavljati laptop priključen na struju, čak i kada je ugašen.
Bitno je da jednom mesečno skroz ispraznite bateriju i da je napunite do kraja. Da ne biste zaboravili to da radite, naš savet vam je da napravite podsetnik na telefonu ili nešto slično.

Pazite na temperaturu

Većina laptopova u sebi ima baterije napravljene od litijuma, koje bi trebalo da se čuvaju na temperaturi između 10 i 35 stepeni Celzijusa, što znači da je sobna temperatura sasvim solidna.

Da se laptop ne bi pregrevao, posebnu pažnju obratite na ventilacione otvore.Jednom u šest meseci bilo bi dobro da laptop odnesete u servis, kako bi serviseri pravilno izduvali prašinu iz njega. Takođe pazite da sami ne zatvarate otvore za ventilaciju prilikom rada. Visoke temperature će više oštetiti bateriju laptopa.

Redovan apdejt

Veliki broj kompanija pokušava da poveća trajanje baterije konstantnim apdejtovima. Iako se većina ljudi toga plaši, ovo zaista može poboljšati kako životni vek, tako i same performanse uređaja. Uvek obratite pažnju da imate instaliranu poslednju verziju softvera.

Totalno prazna

Ukoliko znate da nećete koristi laptop neko vreme, najbolje je ostaviti ga sa otprilike 50 odsto napunjenom baterijom, na mestu sa sobnom temperaturom.Ostavljanje računara s totalno praznom baterijom može je u potpunosti uništiti, dok ostavljanje s potpuno punom, može skratiti njeno trajanje.

Drugi saveti

Ako želite da baterija vašeg laptopa traje duže, mogli biste razmisliti i o tome da smanjite jačinu svetlosti ekrana, isključite zvučnike, ne kačite eksterne uređaje na laptop kada kao izvor napajanja koristite samo bateriju, ne i adapter. Smanjite vreme provedeno u igranju igrica, slušanju muzike sa CD-a, pregledanju video-zapisa…Eksperimentišite i malo sa “Windows” podešavanjima, stendbaj opcijom i slično. Naravno, uvek je dobro da ne koristite više programa odjednom.

Izvor: www.dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − three =