Tinejdžeri ne vole reč “kazna”

Izvor: Pexels.com

Tinejdžeri treba da se bune, to im je posao. A vi se potrudite da iz njih izvučete ono najbolje, a ne da ih kažnjavanjem još više gurate u ambis. Potrebno je dati im razlog da ne budu loši, odnosno da budu dobri.

RODITELjI uglavnom smatraju da bez kažnjavanja ne mogu da sa stranputice vrate svoje adolescente, dok Najdžel Lata, klinički psiholog sa Novog Zelanda, kaže da je baš to kontraproduktivan metod.

– Tinejdžeri su osetljiva kategorija kada je u pitanju mogućnost upadanja u probleme sa drogom, nasiljem, kriminalom, a pritom su skloni depresiji, lenjosti i suicidnim mislima – navodi Late. – Kako funkcioniše njihov mozak? Zašto morate odmah da reagujete kada vidite da nešto nije u redu? Zato što posle može da bude kasno. A oni mrze reč “kazna” i na nju reaguju još gore. Potrebno im je da im date razlog da ne budu loši, odnosno da budu dobri.

Tinejdžeri, dodaje, treba da se bune, to im je posao. A vi se potrudite da iz njih izvučete ono najbolje, a ne da ih kažnjavanjem još više gurate u ambis.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 5 =