Šta je Workspace?

Fotografija: Pixabay.com

Workspace kao usluga, ili skraćeno WaaS, je vrsta virtuelnog desktopa koji zaposlenima omogućava da pristupe svojim kancelarijskim aplikacijama i podacima sa bilo kog mesta u bilo koje vreme, bez obzira na to gde se nlaze koristeći uređaj po svom izboru (npr. desktop računare, laptopove, tablete i pametne telefone).

Ova usluga predstavlja najnoviji korak u evoluciji kancelarijskih aplikacija od onih fizički prisutnih (kao što su serveri, radne stanice, softveri) do onih u oblaku.

U okviru WaaS platformi nalaze se stvar koje su potrebne kako bi se vodilo računa o poslovnim problemima, kao što su anti-virus softver, mogućnost backup-a, produktivne aplikacije kao što su Office 365, knjigovodstveni softver i još mnogo toga (CloudJumper, WaaS provajder, na primer, ima više od 2.200 aplikacija u svom paketu).

WaaS je naročito idealan za mala preduzeća koja ne mogu da priušte unutrašnje resurse i infrastrukturu za samostalno upravljanje IT uslugama. Prema mišljenju Maksa Prugera, glavnog menadžeru prodaje u CloudJumper-u, koji je razgovarao sa Small Business Trends preko telefona, ova tehnologija je posebno atraktivna kompanijama koje imaju elastičnu potražnju za radnom snagom ili onim kompanijama koje koriste udaljenu radnu snagu.

„Računovodstvene firme se, na primer, šire tokom poreske sezone jer zapošljavaju honorarce, od kojih mnogi rade na daljinu“, rekao je. „Firme se zatim vraćaju na normalnu veličinu, i odmah možemo isključiti pristup tom udaljenom osoblju.“

Kako funkcioniše WaaS?

Sa stanovišta zaposlenih, korišćenje WaaS-a je jednostavno.

Zaposleni se uloguju na WaaS provajder sa svog uređaja pomoću daljinskog desktop klijenta i nalaze se u virtuelnom desktop okruženju koje izgleda i radi kao i računar u kancelariji. Za usluge provajdera, konfiguracija WaaS-a nije komplikovana i traje nekoliko minuta po radnom mestu ili uređaju.

Rast WaaS-a

WaaS se sve više koristi.
Transparency Market Research (TMR), kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta i savetovanjem, je u nedavnom izveštaju objavilo da će se globalno WaaS tržište proširiti za visokih 12,10 % CAGR između 2015. i 2022. godine. TMR očekuje da će ekspanzija u sektorima obrazovanja i zdravstvene zaštite biti još veća, za 13 i 12,9 %.

„Rastuća upotreba virtuelnih aplikacija usmerenih ka industriji u ovim oblastima će pokrenuti potražnju za Waas rešenjima“, navodi se u izveštaju. TMR, takođe, pokazuje da bi vrednost tržišta sa 7,4 milijarde dolara u 2014., mogla porasti porasti na 18,3 milijarde do 2022. godine.

Koje su prednosti korišćenja WaaS-a?

Razlozi koji su povezani sa upotrebom WaaS-a su zadivljujući i uključuju:

Povećanu produktivnost zaposlenih

Waas-S paketi omogućavaju zaposlenima da budu produktivniji i da budu u mogućnosti da pristupe kritičnim aplikacijama i podacima, bez obzira na njihov geografski položaj.

Povećanu ravnotežu posla i života.

Zaposleni mogu da rade od kuće periodično ili kada se za to ukaže potreba (da se brinu o bolesnom detetu, na primer) da ne trpe zbog inferiorne tehnologije. WaaS usluga ažurira softver, a korisnički doživljaj je isti.

Doslednost okruženja

Svaki zaposleni ima pristup istim aplikacijama, kao i svi drugi, „ bez obzira na to da li su novi ili su u firmi već 20 godina“, rekao je Pruger.

Smanjivanje troškova

„Troškovi za podršku programa skoro da ne postoje“, rekao je Pruger. „WaaS provajderi upravljaju delom koji funkcioniše preko softvera , a virtuelni desktopovi ne kupe zaražene fajlove kao prava mašina“.
Dodao je da kompanije ne moraju da ponovo kupe server, samo da ga obezvrede za 3-5 godina ili ranije ako zastari.

„Većina kompanija želi da pređe sa kapitalnih izdataka na operativne troškove“, rekao je, a korišćenje WaaS-a podržava taj cilj. „Sada kompanije imaju predvidljive, stalne troškove po zaposlenom.“

BYOD podrška
WaaS usluge dopunjuju korporativne strategije za Bring Your Own Device (BYOD), pristup koji je veoma tražen među zaposlenima, naročito Millennials. „Zaposleni mogu doneti bilo koji uređaj koji žele jer sve što će se dešavati je provodnik za njihovu radnu površinu u oblaku“, rekao je Pruger.

On je napomenuo da su CloudJumper klijenti, pogođeni nedavnim poplavama u Teksasu, imali koristi od BYOD i daljinskog pristupa.
„Zahvaljujući WaaS-u, zaposleni koji nisu bili u stanju da dođu do svojih kancelarija mogli su da rade od kuće koristeći svoje računare“, rekao je.

Eliminisanje IT-nevolja

WaaS donosi sve radne površine jedne kompanije u oblak, eliminišući IT-probleme. Ovo uključuje:

• Cloud skladištenje;
• Backup i offsite replikacije;
• Posvećene poslovne servere;
• Podršku za MS Office 365;
• Stalnu podršku.

WaaS prebacuje sve softverske aplikacije i upravljanje mrežom, tako da IT može da se fokusira na primenu novih tehnologija i sistema.

 

Izvor: Vesna Gregorinski, iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =