Otvorena Nedelja energije – budućnost je u održivoj energiji

Fotografija: Pexels.com

U Beogradu je danas skupom na kome su predstavljeni neki od najznačajnijih projekata energetske efikasnosti otvorena manifestacija Nedelja energije, koja se obeležava kao deo Evropske nedelje održive energije.

Skup je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a obratili su se i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sekretar za energetiku Grada Beograda Nina Jandrić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović… Vesić je rekao da je pitanje energetske efikasnosti i sigurnosti jedan od prioriteta za Grad Beograd i da je u proteklom periodu dosta urađeno kada je ova oblast u pitanu, ali da je preostalo još posla.

On je rekao da se time doprinosi i uštedama i dodao da se na svakih 50 dinara investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od jedan kilovat čas. Ulaganjem u energetsku efikasnot moguća je ušteda od 40 odsto, rekao je Vesić.

Dodao je da su među najznačajnijim planiranim aktivnostima grada veća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora i veći angažman javnih komunalnih preduzeća u očuvanjuu energije i zaštite životne sredine. Pomenuo je i neke gradske projekte, poput garaže na Obilićevom vencu, koja će biti prva „zelena garaža“ u Evropi i koja je uvrštena među tri najbolje u Evropi. Pomenuo je i „zelenu liniju“ GSP-a kojom saobraćaju električni eko-autobusi, te rekonstrukciju deponije Vinča.

Takiođe, najavio je projekat „Vrabac“ koji podrazumeva saobraćanje električnih vozila kroz pešačku zonu i „Bike share“, odnosno postavljanje javnih bicikala na oko 150 lokacija u gradu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao da Srbija nastoji da prati trendove, da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, te da u Srbiji sada postoji više od 500 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE).

U proteklih nekoliko godina više od 300 miliona evra investirano je u različite ekološke projekte, a cilj je da se postignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koji važe u EU, kazao je ministar.

Antić je naveo i da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku i najavio da Ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost.

Energetski pregledi javnih objekata i tipologija zgrada, korišćenje potencijala podzemnih voda i efikasno upravljanje javnim osvetljenjem samo su neki do projekata koje realizuje Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, rečeno je na skupu.

Organizatori Nedelje energije su Grad Beograd i Sekretarijat za energetiku koji se kroz različite projekte zalažu za racionalno korišcenje energije i kontinuirano unapređuju energetsku efikasnost stambenih zgrada, garaža, obrazovnih ustanova kultura, ulica, javne ravete, prevoza…

Pored predstavnika Grada Beograda, energetski efikasne projekte na stručnom skupu „Budućnost je u održivoj energiji“ predstavili su i predstavnici gradskih preduzeća, a bilo je reči i o modelima finansiranja eneregetski efikasnih projekata.

U okviru prvog dana Nedelje energije organizovana je izložba projekata energetske efikasnosti Grada Beograda, kao i zelena tura, odnosno vožnja EKO BUSOM.

Tokom Nedelje energije koja će trajati do 14. juna, na razlicictim lokacijama u gradu pored stručnih skupova biće realiozvani i mnogobrojni događaji , predavanja, radionice, posete muzejima, a centralni događaj biće promotivni sajam na trgu Nikole Pašića u sredu, 12. juna.

 

Izvor: 24online.info

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + eighteen =