NAPREDAK BEZ PRETERANOG NAPORA: Sedam saveta zbog kojih će vam svaki posao ići od ruke

FOTOGRAFIJA: Pixabay.com

Današnji život  brži je nego ikad, a da bismo opstali i uspešno obavljali poslovne zadatke, bitno je da uvek iznova učimo i upijamo nove informacije.

Bil Gejts i Opra Vinfri upravo to ističu kao važan deo svog uspeha.

Ako vam sve izgleda naporno, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da u kratkom roku usavršite sve potrebne veštine.

Samo 50 minuta ili manje

Ako imate gomilu posla i puno radite, čak i prekovremeno ili ostajete budni do kasno u noć, malo zastanite. Istraživanja pokazuju da naš mozak usporava puno brže nego inače ako ga opterećujemo.

– Sve više od 50 minuta upijanja informacija jednostavno je previše da bi mozak uspešno upio – rekla je Elen Dun sa Univerziteta u Luisiani.

Dakle, ako se upuštate u proces učenja, nemoj preterati s vremenom koje provedete za računarom ili knjigom.

Obavezno barem deset minuta pauzirajte na svakih 40-ak minuta. Tako će se vaš mozak odmoriti.

Razmera 80/20

Vilfredo Pareto italijanski ekonomista je kraljem 19. veka  prepoznao odnos u kojem je 20 odsto stanovništva u Italiji imalo u vlasništvu 80% zemlje.

Kasnije je to pretvoreno u zakon odnosa moći u raznim delatnostima pa se često kaže i da 80 odsto prodaje dolazi od 20 odsto klijenata. Ova razmera je danas važna i za brže učenje, a popularizivao je Tim Feris.

Fokusirajte se na 20 odsto najvažnijih informacija koje će zapravo pokriti 80 odsto svega što treba da znate. Dakle, ako učite strani jezik, prvo usvojite onih 20 odsto reči koje se koriste 80 odsto vremena.

 

Saznajte i : 13 navika koje se vašem šefu neće dopasti

Zaboravite multitasking

Naš mozak je poput računara – ako ima više otvorenih stranica, usporiće mu se rad.

Dakle, ako radite više stvari istovremeno, pa makar pritom bili i najsprećniji jednostavno ne možete se svakom potpuno posvetiti. A ako vam nešto odvrati pažnju biće vam potrebno oko 25 minuta da mu se ponovo posvetite.

Isključite svoj mobilni dok učite ili obavljate neki zadatak jer će multitasking usporiti proces učenja i sprečiti vaš mozak da radi najbolje što može.

Promenite metode učenja

Proces prisjećanja već naučenog i modificiranje načina na koji usvajaš nova znanja igra ključnu ulogu u jačanju veština i učenju. Dakle, ako pri svakom učenju primenjujete malo drugačiji način usvajanja znanja, jednom  pomoću kartica, drugi put slušanjem, tvoj će mozak nove informacije usvojiti puno brže i lakše.

Učite od najboljih

Ako poslušate ljude koji su taj proces učenja već prošli i usvojili veštine koje vi treba da savladate, usvojićete dobre savete.

Iskoristite Jutjub ili Skajp i komunicirajte sa profesionalcima koji bi mogli da vam pomognu.

Pišite bieške na “staromodan” način

Pisanje beleški rukom dovodi do aktivnog slušanja i prepoznavanja najvažnijih informacija.

Ako ih  pišete na računaru ili laptopu, ne usvajate ih toliko brzo i lako kao one koje pišete na “staromodan” način, a osim toga ekran jednako tako oduzima i fokus.

Uzmite papir i olovku, zapišite ključne reči i što kraće rečenice, samo ono najvažnije i u kraćem ćeš roku dobićete više informacija nego da koristite računar.

Pripremite se na dužu igru

Kad nemate vremena, novca ili motivacije teško je usvajati nova znanja. Zato se pripremite na vreme. To nije kratka trka, učenje je proces koji zahteva maratonsko trčanje i duži period. A samo uporni uspevaju.

 

Izvor: Dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + eight =