Na današnji dan: Rođena Milena Dravić

Fotografija: Wikipedia

Milena Dravić, apsolutna diva srpskog glumišta i jedina dramska umetnica sa naših prostora koja ima nagrade sa festivala u Kanu i Veneciji, na današnji dan bi napunila 79. godina.

Jedna od najomiljenijih domaćih glumica rođena je 5. oktobra 1940. godine na Dorćolu, u staroj beogradskoj porodici. Kako je bilo odrastati na beogradskoj kaldrmi, glumica je otkrila u jednom intervjuu.

View this post on Instagram

Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su najlepši glumački par stare Jugoslavije. U vreme kada su se sreli, Milena je već bila velika glumačka zvezda, a Dragan je tek počinjao karijeru. Venčali su se 1971. godine, tokom snimanja novogodišnjeg TV filma "Kako su se volele dve budale", po tekstu Duška Radovića. U pauzi između snimanja, tražili su dodatnih sat vremena, otišli u opštinu Vračar i sklopili brak.⠀ —–⠀ Milena Dravic and Dragan Nikolic were the most beautiful acting couple of the former Yugoslavia. By the time they met, Milena was already a big star and Dragan was just starting her career. They got married in 1971, during the making of the New Year's TV movie "How the Two Fools Loved," according to Dusko Radovic. In the break between filming, they asked for an extra hour, went to Vracar municipality and got married.⠀ #Cinesseum #DraganNikolic #MilenaDravic #Movies

A post shared by Cinesseum (@cinesseum) on

“Ne bi se moglo reći da sam bila mirno dete. U mojoj zgradi i u komšiluku bilo je puno dece. Jurnjave, žmurke… Uđeš u kuću kad te roditelji pozovu il’ da nešto pojedeš, i samo gledaš da opet što pre izjuriš napolje. Nedaleko od nas živeli su deda i baba. Imali su obućarsku radnju. Do njih je bila mala kafana. Između zgrada jedan nevelik plac na kom smo se mi deca igrali i jurcali do mile volje. Voleli smo da se igramo, na primer, bakalnice. Cigla nam je bila aleva paprika, pesak – brašno… Ta prijateljstva su potrajala do dana današnjeg. Život nas je, naravno, odveo na razne strane, ali mi se makar jednom godišnje okupimo. Možda smo tako zapravo u sebi odnegovali odanost.”

Prvu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” Františeka Čapa (1959) dobila je sasvim slučajno, a posle još nekoliko ostvarenja, slavu i poularnost donela joj je uloga u filmu “Prekobrojna”  Branka Bauera, a koja joj je donela i nagradu na Kanskom filmskom festivalu.

U svojoj bogatoj karijeri ostvarila je preko 200 uloga, što na filmu, što na televiziji i pozorištu, a među najzapaženijim su filmovi “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima”, “Sutjeska”, “Zona Zamfirova”…

Sa suprugom Draganom Nikolićem, sa kojim je bila u braku od 1971. pa do njegove smrti 2016, vodila je od 1972. do 1974. popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Poslednja nagrada koju je primila jeste “Aleksandar Lifka” na Filmskom festivalu na Paliću. Pretprošle godine izdata je monografija o njenom filmskom opusu, a u maju prošle godine u čast Milene i Dragana Nikolića otvoren je legat u Jugoslovenskoj kinoteci, gde je omiljeni par zaveštao svoje nagrade, diplome, kao i neke lične predmete.

Njena i Draganova ljubav bila je svima inspiracija, kako su često isticali, već od prvog susreta su imali utisak da se poznaju čitavog života. Upoznali su se na snimanju filma “Horoskop” 1969. godine, u trenutku kada je Milena već bila velika zvezda, a Dragan snimio tek četvrti film.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 17 =