LJUDSKI ŽIVOT JE NAJVAŽNIJI: Dron sa 12 propelera menja perače prozora

Fotografija: www.dnevno.rs

Dronovi su sve prisutniji na radnim mestima jer menjaju način obavljanja poslova, a takođe omogućavaju kompanijama da štede vreme, povećaju sigurnost i smanje troškove. Nova ideja je da zamene ljudske perače prozora na visokim objektima.

Ogromni dron za pranje prozora proizvela je kompanija Aerones iz Letonije, a njegov zadatak je da zameni ljude u čišćenju prozora visokih objekata. 

Kompanija Aerones je prvi put stigla na naslovnice 2017. godine kada je koristila svoju letelicu za spašavanje, a sada tvrdi da njen dron za pranje prozora može da radi 20 puta brže u odnosu tradicionalne metode, kao i da je pri tome rad mnogo sigurniji. Letelica široka tri metra ima 12 propelera, te je opremljena crevima, sunđerima i kamerama, a njom upravlja čovek sa tla tako što prati proces pranja. 

Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje sa baterijom na tlu, a voda putem creva dolazi iz rezervoara koji se takođe nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi se daljim razvojem ova visina mogla povećati. Kompanija Aerones je osmislila i vlastiti stabilizacijski sistem kako bi dron mogao da se nosi s lošijim vremenskim uslovima. Ako vas interesuju sigurnosne mere u slučaju da dron doživi katastrofalan kvar u letu, ne brinite, letelica teška 55 kg neće pasti na nečiju glavu jer je kablom pričvršćena za vrh zgrade.

Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno da li može ukloniti najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično. Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za proveravanje i čišćenje velikih vetrenjača.

Izvor: www.dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × four =