8 fraza koje treba izbegavati u braku

Fotografija: Pixabay.com

Niko ne bi u vezi trebao da se oseća kao da je stalno na suđenju. Svoje potrebe partneru objasnite na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje – savetuje stručnjakinja. Ovo su fraze koje treba izbegavati u braku.

Reči mogu ostaviti ozbiljne psihičke i emotivne posledice koje ponekad ostaju zauvek. U naletu besa svi znamo svašta da kažemo i kasnije zažalimo, ali postoje rečenice koje je teško zaboraviti.  Ako ne želite da uništite vezu ili brak, ove stvari radije nemojte partneru da govorite:

1. Želim razvod

Pretnja razvodom je jedna od najgorih stvari koju možete reći svom partneru, upozorava stručnjakinja za odnose Trejsi Stajnberg.

– Ta izjava pokazuje da niste stvarno posvećeni svom braku, a rezultat nje je da se on oseća odbačenim i nesigurnim. Spominjanjem razvoda poručujete da ste jednom nogom već na izlazu iz braka – objasnila je Stajnberg.

– Razvod nemojte spominjati ako niste pre toga već sve isprobali kako biste brak sačuvali. Samo spominjanje razvoda u svađi može uzrokovati sumnju i povređenost kod partnera što može ozbiljno naštetiti vezi – savetuje Antonia Hol, psiholog i stručnjakinja za veze.

2. Lažeš!

Nikad nemojte direktno optuživati partnera da laže, a ako niste sigurni da li vam govori istinu ili ne, uvek je bolje imati pristup kroz koji proveravate neke njegove izjave. Možete tako započeti razgovor pitanjima kao: “Jesi li siguran da si mi sve rekao?” ili “Postoji li mogućnost da nije bilo baš kako kažeš?”.

– Ideja je da slušate i skupite sve informacije zahvaljujući kojima ćete biti u mnogo boljoj poziciji da razumete svojeg supružnika – savetuje Stejsi Lora Lojd, britanska stručnjakinja za veze.

3. Preosetljiv si

To poručujete kad govorite fraze poput “Smiri se”, “Nemoj biti zlopamtilo” ili “Zašto se odmah braniš?”, a najbolje ih je skroz izbegavati. Takvim rečenicama partneru samo dajete do znanja da njegovi osećaji nisu bitni ili ih u najmanju ruku umanjujete.

– Ako vam je cilj da se partner smiri, ovakvim izjavama ćete imati potpuno suprotan učinak – kaže Lojd. Takve fraze se naime doživljavaju kao pokroviteljske i umanjuju nečiju važnost. Zato je najbolje partnera pustiti da se “izduva” – objasnila je Lojd.

4. Ne mogu sad o tome

– Svađanje je sastavni deo svake normalne veze ali je bitno i kako se svađate. Lakše ćete doći do zajedničkog zaključka kad komunicirate o tome kako ste različiti nego kad izbegavate svađu. U većini slučajeva odgađanjem razgovora situacija između partnera se samo može pogoršati – kaže stručnjakinja za veze Andrea Sirtaš.

Fotografija: Pixabay.com

5. Nije mi ništa, šta bi mi bilo?

Kad na pitanje šta se događa, odgovorite “Ništa”, to je oblik pasivne agresije. Taj odgovor u većini slučajeva jako živcira drugu stranu jer zna, da, ako vas ne pita dalje, da ćete se naljutiti.

Time prebacujete početak svađe na drugu stranu. Kada kažete “ništa”, stvarate dojam da se bojite otvoriti neko pitanje zato što bi moglo rezultirati još većom svađom.

– Dobro je zapamtiti da je svađa zdrava u svakoj vezi jer na taj način rešavate probleme. Ne bojte se mimoilaženja u mišljenjima tokom svađe jer kroz tu komunikaciju ipak i nalazite rešenje vašeg problema – ističe Sirtaš.

6. Opet isto!

Fraze kao “uvek kasniš”, “nikad se ne setiš”, ili “sto puta sam ti rekla” nisu produktivne. Upravo suprotno, izazivaju osećaj kod partnera kako ništa ne mogu uraditi kako treba i to im ubija samopouzdanje i volju da se potrude oko bilo čega.

– Kad kažete takve reči, napadate samu srž karaktera osobe kojoj govorite – objasnila je Sirtaš. A takvi napadi su siguran put prema razvodu.

 

7. Ako me voliš, sigurno bi…

Kad počnete rečenicu s tom frazom, setite se da je to zapravo najgori tip ucene.

– S takvim izjavama terate partnera u defenzivan položaj – objašnjava Sirtaš. Kad govorite ovakve stvari vi zapravo testirate svog partnera i on ima osećaj da se stalno mora da se dokazuje.

– Vaš partner ne bi trebao da se oseća kao da je stalno na suđenju. Priđite mu sa svojim potrebama autentično, i na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje – savetuje Antonia Hol.

“Nedostaje mi naše zajedničko vreme” ili “volela bih da ovaj vikend odemo sami na večeru”, jedan od primera koji Hol daje za pozitivan način pokazivanja potreba i osećaja.

8. Jako si se udebljao

Kad ste u vezi, poštovanje bi se trebalo podrazumevati, ne bi trebali da se trudite da ga zaslužite. Zato pokušajte da ne kritikujete nečije ponašanje, a pogotovo ne izgled.

– Rečenice poput “Udebljao si se” partneru govore da ga ne cenite i oseća se marginalizovano zbog vaših kritika. Osim toga, gotovo će svi na takve reči reagovati defanzivno, a to nije komunikacija kakvu u vezi želite – poručila je Hall na Reader’s Digestu.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =