6 razloga zašto ove jeseni treba da uživate u mandarinama

Fotografija: Pixabay.com

Mandarine su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje vam mogu pomoći u sprečavanju bolesti poput gripa, ali će vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma. Saznajte sve zdravstvene prednosti mandarina.

Najbolje uspevaju u suptropskim krajevima jer je osetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod nule. Na našem području najčešće se uzgaja sorta unishu čiji su plodovi sočni i skoro bez semenki. Mandarine sazrevaju u jesen.

Stotinu grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalijuma, 33 mg kalcijuma, 11 mg magnezijuma i 30 mg vitamina C.

Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Fotografija: Pixabay.com

Smanjuju rizik od raka

Naužnici sa Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. Osim toga mogu mandarine mogu pomoći smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Smanjuju holesterol

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar kolesterol. Takođe mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola, i održavaju normalan krvni pritisak.

Gubite kilograme

Budući da je ovo voće sjajan izvor vlakana, vaš želudac će ostati puniji. Konzumacijom mandarina smanjićete želju za hranom.

Fotografija: Pixabay.com

Jačaju imunitet

Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcionisanje zdravog imunološkog sistema.

Zdrava koža

Redovno konzumiranje soka od mandarine čini kožu lepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj. Osim toga hranljivi sastojci koje posjeduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja. Mandarine možete naneti i direktno na kožu. Ulje mandarine koristi se za obnovu novih ćelija tkiva, što pomaže bržem zaceljivanju rana.

Rast kose

Mandarine su bogate vitaminom E i B12. Ti su vitamini izuzetno bitni da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1567 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 14 =