Zaduživanje – kada je nastalo i kakvo je danas

Fotografija: Pixabay.com

Iako se najstarija pisana pravila zaduživanja i kamate na dug pominju u Hamurabijevom zakoniku od pre 3.800 godina, začeci finansijskog posredovanja, kakvog danas znamo, nastali su u srednjem veku i periodu rane renesanse, a glavno geografsko područje su gradovi u severnoj Italiji. Kako se danas može pročitati, u 15. veku u Italiji, trgovina se mahom zasnivala na kreditima. Kupovina za „keš” ni tada nije bila česta pojava.

Sve je funkcionisalo po jednostavnom principu, piše u istorijskim spisima: kreditori su dobijali obveznice koje su donosile godišnju kamatu. Inače, one su bile prenosive, tj. mogle su da se preprodaju, pa da se samim tim, kamata prenese na treće lice. Najveći kreditni centar u to vreme bila je Venecija. Ona nije bila samo prestonica svetske trgovine već i najveće svetsko finansijsko središte, pa su ti principi poslovanja i novčanih transakcijapostavili temelje moderne svetske ekonomije.

A u modernoj ekonomiji je finansijska pismenost važna. Ne da bismo razumeli svetske ekonomske procese, jer to mogu samo stručnjaci, već pre da bismo shvatili značaj finansijskih znanja u raznim aspektima našeg života. Šta smo sve naučili kroz istoriju zaduživanja i da li znamo „pametno“ da se zadužimo?

Verovali ili ne, moguće je pametno se zadužiti. Ukoliko ste odlučili da je pravo vreme za pozajmicu jer hoćete da upišete fakultet ili master studije, strane jezike ili vam je potreban novi auto, ili vam je preko potreban kvalitetan odmor , informišite se kako najbolje da iskoristite sve benefite zaduživanja, ali i da pazite na zamke koje vrebaju.

Postoji pet vrsta zaduživanja: kreditkreditna kartica, dozvoljeni minus, lizing i pozajmica od rodbine i prijatelja.

Kredit je svakako najpoznatiji način da dođete do sopstvenog mira, odnosno krova nad glavom. Dobro proučite šta sve treba da uzmete u obzir pre nego što krenete u obilazak banaka u potrazi za najpovoljnijim uslovima. Izračunajte prvo koliko vam (i da li) ostaje nešto kada izmirite sve dažbine. Morate da odredite sumu koju biste mogli da izmirujete na mesečnom nivou na ime rate za kredit. Nemojte nikada da uzimate više nego što možete da otplaćujete.

Kreditna kartica je druga vrsta zaduživanja i cena se otplaćuje mesečno, na rate. Nije na odmet da se raspitate da li su rate bez kamate ili ne, odnosno kolika je kamatna stopa, kako biste mogli da izračunate tačan iznos rate. Priznajemo, lako je zaneti se kada je plaćanje karticama u pitanju, jer ne osećate da ste dali novac. Preporučujemo vam da obavezno čuvate slipove (račune) od plaćanja, da ih stavljate u posebnu fasciklu i nedeljno proveravate koliko ste potrošili.

Svako ko prima platu preko neke banke često koristi dozvoljeni minus. I ma koliki on bio, teško je „vratiti se na nulu”. Međutim, iako je najjednostavniji, često je i najnepovoljniji vid zaduživanja, zbog kamatnih stopa viših no kod drugih vrsta zajmova. Ako vodite računa i ulazak u dozvoljeni minus traje samo koliko je potrebno da prebrodite trenutni nedostatak novca, biće sve u redu.

Lizing je takođe jedna vrsta zaduživanja, a najčešće ga vezujemo za automobile. Teoretski biste i stan mogli da kupite na lizing, međutim u praksi se lizing nepokretnosti koristi samo u komercijalne svrhe.

Pozajmljivanje od rodbine  je sasvim u redu ukoliko ste sigurni da vam to neće presesti i dugoročno pokvariti odnose. Izračunajte pravu cenu ove vrste zaduživanja. Nekad je možda bolje da plaćate mesečne rate, da vas ne boli glava.

U svakom slučaju, dobro se informišite o svim vrstama i uslovima zaduživanja i – sa srećom!

Izvor: BIZLife

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − eleven =