Vaspitačica predlaže: 10 aktivnosti za decu i roditelje

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Budimo iskreni. Koliko roditelja je zažalilo što je išlo linijom manjeg otpora i detetu pokazalo mobilni telefon? Gledanje u mobilni telefon ima veoma ozbiljne posledice a prednosti kod male dece nema. Dok ne nauče šta je mobilni telefon možemo probati da ispravimo grešku. Ove aktivnosti mogu pomoći deci da otkrivaju svet bez upotrebe mobilnih telefona. Najbolji je način da aktivnosti uvodimo postepeno bez zabrane i tako ostavimo deci da odluče šta je prava igra. A verujte mi deca će pre izabrati da rade nešto sa osobama koje su njima centar sveta nego sa stvarima.

Trla Baba Lan

Pesmice: Nađite sve pesmice o kucama, macama, leptirima, slovu R i drugim slovima;…, o lovu, o delovima tela i igrajte sa svojom decom čak i u najmlađem uzrastu. Neka ih deca ne gledaju, neka ih samo slušaju i igraju uz njih. Predlog: Prebacite pesmice na fleš i puštajte sa televizora. Možete ih puštati kada ustanu, kada su umorni, kada su ljuti, srećni i kada spavaju. Neka to bude povremeno ili kada oni traže. Pesmice su dobra stvar jer opuštaju i nas i decu. Pevajući deca uče glasove, reči, nove reči, uče da se zabave i opuštaju uz muziku, uče o drugim bićima i o svetu.

Plastelin

Recept za domaći plastelin: 2,5 šoljice brašna, 2,5 šoljice vode, 1,5 kašika ulja, 1 limuntus, pola šoljice soli, boje za kolače. Pomešajte praškaste sastojke. Vodeni sastojci treba da se zagreju do vrenja i pomesaju zajedno sa praškastim. Podelite u loptice i pomešajte sa bojama. Igranje plastelinom je takođe pogodno za mlađi uzrast. Ukoliko dete stavi plastelin usta jednom i posle uz priču shvati da plastelin nije za jelo nego za igru onda je spremno za igranje sa plastelinom. Ukoliko ne shvata odlozite igru za nekoliko nedelja. Predlog: Počnite sa jednostavnim oblicima pravite loptice i gliste. Izmislite priče i povezujte sa onim što je najbliže vašem detetu (autići, dinosaurusi, bageri, njive…) Možete upotrebiti cevčice, dugmiće, kamenje… Možete sakrivati predmete u plastelin a tražiti od deteta da ih nađe (pokloni od Deda Mraza). Pravljenje kolača i ukrašavanje torte je igra koja je podjednako zanimljiva i dečacima i devojčicama. Igrajte se plastelinom povremeno ili kada deca traže. Starija deca će sama izmišljati oblike i priče. Plastelin je dobar za opuštanje i maštanje.

Presipanje iz šupljeg u prazno

Dajte deci činiju sa nekim prirodnim materijalom (kesten, kamen, pasulj, kukuruz…) i kašiku kojom može da prenosi do druge činije. U zavisnosti od materijala možete davati različite kašike, hvataljke i šolje s kojima će prenositi materijal. Igra je pogodna za mlađi uzrast. U početku ćete biti pored deteta kako bi pratili njegovo ponašanje. Igru pokazuje prvo odrasli, prenoseći predmet jedan po jedan. Broj materijala ne treba da bude veliki, ali ukoliko primetite da bi dete moglo da manipuliše sa više predmeta slobodno ubacite još. Neka u početku bude samo jedna vrsta materijala a kasnije možete probati sa više koji treba da se razdvoje u posebne činije. Deca starijeg uzrasta mogu da vam pomažu u kuhinji i na taj način uče da sarađuju. Mlađoj deci će se svideti ova igra jer oni ne rade neki “posao” radi nekog smisla već zadovoljavaju svoje potrebe između ostalih potrebu za igrom.

Oboji mi svet

Bojica i beli papir. Za mlađi uzrast potrebno je kupiti deblje drvene bojice, flomastere i voštane boje. Dozvoliti detetu da samostalno i uz našu pomoć vuče linije po papiru. Neka oblici budu jednostavni, krug, auto, drvo,kuća, sunce, medved… Neka šaraju po papiru. Igra je pogodna za mlađi i stariji uzrast. Ukoliko dete šara van papira skrenuti mu pažnju da crtamo samo po papiru. Ako nije spremno da razume skloniti mu bojice na nekoliko nedelja. Kasnije mu možete opet ponuditi ili mu dati kada samo traži. Crtanje razvija kreativnost i maštu.

U nekim prodavnicama imate boje u velikim tubama. Služe za crtanje i nisu toksične. Možete ih ponuditi deci da isprobaju i ovu tehniku. Mogu bojiti razne predmete poput ljuske oraha, šišarke, kamenčića. Mogu takođe tapkati prstima,šakama i stopalima i praviti crteže po svojoj mašti. Četkica može da ostavlja trag i po izgužvanom papiru i tako praviti nove crteže. (kora od drveta, ili crtanje bilo koje dečje ideje).

Okreni mi svet

Lopte, loptice svih veličina i svih boja. Ponudite detetu lopte. Loptama se možete dobacivati i kotrljati ih po podu. Napravite tobogan za lopte i kotrljajte ih zajedno. Uzmite kutiju i napravite koš. Za male loptice možete izrezati oblike i ubacivati ih ručno ili uz pomoć čekića. Loptice možete dodavati, bacati i sakrivati, takođe ih možete upoređivati po veličini. Starija deca mogu da žongliraju sa malim loptama, u početku mogu da prebacuju samo jednu loptu iz ruke u ruku.

Pusti brigu uzmi knjigu

Nađite knjige o životinjama ili prema interesovanju deteta. Aktivnost je pogodna za najmlađi uzrast. Listajte zajedno sa detetom. Pokazujte mu slike i izmislite priču. Knjige za mlađi uzrast neka budu tvrđe. Dozvolite detetu da lista samostalno. Neka knjiga bude detetu na dohvat ruke. Za stariju i mlađu decu postoje radni listovi sa zadacima raspoređeni po uzrastu. Izmišljajte priče sami i zajedno sa detetom. Pokušajte da glumite bajke i nacrtajte događaje iz priča. Idite do knjižare, zajedno istražite čudesnu zemlju knjiga.

Šljap, šljap

Voda. Dozvolite detetu da “kupa” auto ili lutku. Stavite im u činiju vodu, a činiju stavite u sudoperu. Igračka treba da se okupa i obriše. Za malo stariju decu možete staviti činiju na tacnu a u činiju ubacite šarene čepove. Hvatajte čepove kašikom, hvataljkom, cediljkom ili nekim drugim kuhinjskim alatom. Možete igrati igru pecanja ribica. Takođe možete raspoređivati čepove po boji i veličini.

Šetnja

Povedite dete u obližnji park. Pustite ga da samo primeti promene u prirodi. (list koji pada, vetar koji duva…) Kada dete primeti te promene pričajte mu o tome. Upoređujte po veličini drveće, ptice, decu… Skupljajte sve prirodne materijale koje želite i možete da iskoristite za igru. Rasporedite ih i prebrojte. Organizujte neku igru u parku. Možete samo trčati po parku i tako ih pustiti da se snalaze sa preprekama. Takodje se možete sakrivati iza stabala.

Poligon u kući

Napravite im prepreke u domu. Neka prepreke sadrže provlačenje, preskakanje, skakanje sa noge na nogu, skakanje samo na jednu nogu, hodanje po kanapu, kotrljanje, puzanje, hodanje unatraške… Od rekvizita možete iskoristiti obručeve, čunjeve, dušeke, krevete, stolice, vijače… Neka prepreke imaju neki cilj posebno za mladji uzrast. (idemo na pusto ostrvo, bezimo od ajkule)

Slobodna igra

Najbolja moguća igra je slobodna igra. Kada vidite da se dete samo zaigralo ostavite ga. Neka mešanje odraslog bude svedeno na minimum. Kada vidite da se dete neprimereno ponaša odlučite da li možete da sačekate da završi igru ili ćete mu skrenuti pažnju. Slobodna igra je putovanje u detetov svet, nema mesta za odrasle.

Ovo su predlozi aktivnosti. Možda je najlakše podeliti sve na godišnja doba, praznike i dešavanja unutar porodice. Primer: Kada je Nova Godina pevajte pesmice o Deda Mrazu, jelki, poklonima… Kada je jesen skupljajte šišarke, kestenje, žireve… Skačite u barice. Pravite gliste od plastelina po kišnom danu. Presipajte pirinač kada spremate pirinač za ručak. Šetajte po svim godišnjim dobima u parku. Skupljajte sneg i shvatite da je to besmisleno. Čitajte i rešavajte knjige o radovima na njivi. Crtajte batu ili seku koji treba da stignu. Okupajte lutku kada dete odbija da se kupa jer mu je upala pena u oči. Objasnite lutki kako da nagne glavu da joj se to opet ne bi desilo. Spašavajte se od medveda, pomozite Deda Mrazu da podeli poklone. Bonus: Gledajte kroz prozor u svim godišnjim dobima: kada pada kiša, duva vetar, pada sneg i sija sunce. Otvorite prozor i probudite osećaje u deci.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =