Ukidanje pomeranje vremena

Evropska unija danas završava veliku anketu koja treba da pruži uvid u to šta građani misle o ukidanju sezonskog pomeranja kazaljki. Da će do ukidanja doći gotovo je izvesno, kako prenosi Dojče vele dodajući da se ne zna kada bi se to dogodilo i da li bi se zadržalo letnje ili zimsko računanje vremena.

Građani Evropske unije su pitani da li žele da ukinu pomeranje s letnjeg na zimsko vreme i obrnuto, kao i koje vreme ćele da zadrže.

Milioni građana su na raznoraznim forumima se uhvatili u raspravu ne oko toga da li treba, već koje vreme zadržati. Evropska komisija je počela sa anketom 4. jula i traje sve do danas 16. avgusta.

Već godinama je jasno da razlog zbog koga je uvedeno pomeranje vremena svakih 6 meseci ne donosi nikakve pozitivne rezultate dok je uticaj na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

U Evropi se sa pomeranjem kazaljki krenulo 1996 godine, u Nemačkoj od 1980. Od tada pa na ovamo se svake poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Da li će se to sve izdešavati i za koji vremenski period, ostaje samo da čekamo i vidimo, a da će nam svima biti lakše, biće.

 

Dušan Petrović
About Dušan Petrović 21 Articles
Rođen u Zemunu one godine kad se dogodila Černobiljska katastrofa. Od malena ozračen tehnologijom, računarima i internetom. Završio Mašinski fakultet u Beogradu, ali uvek težio internetu. Osnivač online portala LepaRec.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − fifteen =