U susret Oskaru: Boemska rapsodija

Izvor:Vox.com

Boemska rapsodija je prvi u nizu tekstova na temu ovogodišnjih filmskih ostvarenja nominovanih za prestižnu nagradu Oskar.

Film o pevaču grupe Queen, Frediju Merkjuriju od samog početka prikazivanja diže prašinu. Od pomešanih  kritika, nezadovoljstva zbog nekoliko nelogičnosti u ostvarenju, pa sve do najnovijih optužbi za seksualno zlostavljanje u kojima glavnu ulogu ima režiser filma. Glavna tema se sa govorkanja o tome da li će Boemska rapsodija pokupiti sve Oskare za koje je nominovana (5), prebacila na to kakva je sudbina filma nakon novonastale situacije sa režiserom.

Izvor:People.com

Ukratko o nastanku filma

Projekat je nastao 2010. godine sa glavnom idejom da Saša Baron Koen dobije glavnu  ulogu u filmu. Nakon 3 godine,  Saša  Koen odustaje od projekta zbog nepremostivih kreativnih razlika,nakon čega film ostaje bez aktera sve do 2016. kada Rami Malek dobija priliku da predstavi Merkjurija u najboljem svetlu.

Sporni režiser Singer započinje rad na filmu septembra 2017. godine, ali ga otpuštaju u decembru iste godine i zamenjuju ga sa Deksterom Flečerom koji je kompletirao film januara 2018.godine. Flečer nije dobio zasluge režisera, već  samo ekskluzivnog producenta.  Film je premijerno prikazan 24.oktobra 2018. u Velikoj Britaniji, a u SAD-u 2.novembra 2018.

Boemska rapsodija je premašila sve rekorde, najgledanija je muzička biografija svih vremena. Budžet filma je bio 50 miliona dolara,a zaradio je skoro 800 miliona dolara.

Bohemiska rapsodija

Radnja filma prati Fredijev život od momenta formiranja benda Queen 1970. godine, sve do njihovog nastupa na Live Aid-u  1985. godine.

Najbolja stvar kod ovog filma je da će vas naterati da želite da znate još, čujete još. Ako već niste voleli Fredija zavolećete ga. Ako niste slušali Queen, velika je verovatnoća da sada hoćete. Pravi poznavaoci ili oni koji dugo poštuju bend su odmah nakon izlaska filma počeli da komentarišu kako će sad svi nakon gledanja  početi da slušaju Queen, da kače po društvenim mrežama njihove pesme, a nisu imali pojma o Frediju do tog momenta. Potpuno besmileni komentari, po meni bar,  jer je poenta upravo ta, da se baza proširuje, da ljudi koji nisu znali saznaju i da odaberu Queen, jer zašto bi sada bilo kasno da se počne sa obožavanjem, sa slušanjem?

Film predstavlja mešavinu stvaralaštva, vizije i međuljudskih odnosa. Početak filma prikazuje Merkjurijev odnos prema porodici, njihovoj tradiciji i konzervativnosti. Način na koji se on ograđuje od svog pravog imena Faruk Bulsara, indijskog porekla zarad novog identiteta s kojim želi da postane ono za šta je predodređen, ljulja očev zatvoreni duh i gazi konzervativan način na koji gaje odgajao.  Kako se film odvija vi prosto ne možete spojiti njegov lik i delo sa konzervativnošću. On je veći od života, on nosi kombinezone, jakne i majice kakve se mnogi nikada ne bi usudili da obuku, svakog zove darling, neopisivo je talentovan i inspirativan, ali i usamljen.

Pored odnosa koji ima sa bendom, koji je turbulentan, na momente komičan, Fredijev život je u velikoj meri vezan za Meri, ljubav njegovog života, kako je on od mila zvao, sa kojom je bio 6 godina.  U filmu se upoznaju iste noći kada osnivaju i bend, ali to se nije tako desilo u pravom životu. Nakon odgledanog filma možete pronaći koje su to nelogičnosti, ja ne bih pisala o njima kako ne bih kvarila ugođaj dok gledate.

Meri, njegova muza i žena, ljubav i veliko prijateljstvo. Nakon 6 godina on joj je otkrio da je gej. Tu se završava njihov romantični odnos. U filmu, njegova partnerka Lusi Bojnton, koja tumači lik Meri teško prihvata njegovo priznanje, dok je prava Meri u mnogim intervjuima govorila o tome kao o nečemu što je moralo biti rečeno, jer su poslednje dve godine njihovog zajedničkog života zaista bile pod pritiskom te javne tajne.Kada se konačno odvažio da joj prizna, pretvorio se u potpuno drugu, samouvereniju osobu, što je samo poboljšalo njihov odnos, koji je trajao do kraja njegovog života.

Izvor:Stereogym.com

Fredijev lik upada u krizu nakon raskida,  svi oko njega imaju svoje živote, porodice, nekome da se vrate, a on ostaje sam.  U filmu su stavili akcenat na usamljenost  pored velike slave, akcenat na prezasićenje. Dozvoljava Polu Prenteru, njegovom potrčku, pomoćniku  da manipuliše njim, odvoji ga od porodice i prijatelja, kako bi uživao u svemu što Fredijev život i slava nose, nudeći mu prividno i lažno prijateljstvo. Kada ga Merkjuri odbacuje, počinje da traži 5 minuta slave u svim mogućim medijima kako bi prodao priču o pravom licu frontmena grupe Queen.

Pored nekoliko nesuglasica sa pravim događajima, jedini koji smeta i grebe dok gledate je taj oko raspada grupe i njenog navodnog okupljanja zbog nastupa na Live Aid-u. Merkjuri u tim mometima deluje očajno, jer je saznao da boluje od HIV-a i kada razgovaraju o tome, on govori kako možda nema vremena i kako ne želi da odustane od tog nastupa. Ispada da je taj nastup njemu trebao, jer je mislio da će umreti. Fredi u pravom životu nije saznao da boluje sve do 1987. godine. Što je dve godine posle Live aid nastupa. Ovo je verovatno  urađeno da bi se digla tenzija u filmu i urađeno je dobro, ali nije istinito. Takođe, Fredi nije rekao članovima benda da je oboleo.

Merkjurijeva samoća se završava kada započinje  vezu sa Džimom Hatonom 1985. godine i ona je trajala sve do pevačeve smrti 1991. godine.

Pored vrtoglavih ljudskih odnosa, kako emotivnih tako i poslovnih, film vam daje uvid u kreativno stvaralaštvo Merkjurijevog lika, kao i celog benda. Na momente možete videti  kako je stvarana njihova muzika, njihove prepirke, ko se zalagao za koju pesmu i koliko su oni ustvari bili više od benda, bili su prava porodica.

Film se završava njihovim nastupom na Live Aid-u koji je iskopiran u potpunosti od izgleda bine, pozicije instrumenata, članova benda, piće. Malek je oglumio apsolutno preslikano originalu.

Fredi Merkjuri je umro 24.novembra  1991.godine od upale pluća. Dan nakon što je izašao u javnost sa vešću da boluje od HIV-a.

Ocena filma na sajtu  IMDB 8,3

Ovde možete pogledati komparaciju Live Aid nastupa Ramija Maleka i Fredija Merkjurija.

About Kristina Baćan 54 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + twenty =