U Beogradskom zoološkom vrtu na svet je došla ženka belog bizona

U Beogradskom Zoološkom vrtu u ponedeljak 28.05.2018, na svet je došla ženka belog bizona. Ovo je izuzetno retka pojava, svega jedno od deset hiljada mladunaca se rodi bele boje!

Veterinar Jožef Ezved je izjavio za Tanjug da mladunče ima 40 kilograma, da je dosta svetle boje što nije uobičajeno za bizone, ali i da nije u pitanju genetska greška. Takođe je napomenuo da roditelji dobro čuvaju mladunče jer su bizoni poznati kao ratoborne životinje što ih čini teškim za pripitomljavanje.
Mladunče je dobilo ime Dušanka, pošto je rođeno drugog dana velikog hrišćanskog praznika Duhovi.

Poznato je da su beli bizoni poznati kao svete životinje drevnih Indijanskih plemena. Oni predstavlja simbol jedinstva, nade i sreće u budućnosti.

Zanimljivo je napomenuti da se 2007 godine prvi put na tlu Evrope našao beli bizon, takođe je stigao u Beogradski zooloski vrt, iz dalekog Teksasa. Nazvan je Bafalo, prvih šest meseci je hranjen kozijim mlekom, a posle mu je u ishranu uvedeno seno.

Nikola Cvetojević
About Nikola Cvetojević 8 Articles
Rođen sam 1986 godine. Od malena sam radoznao, i činim sve da saznam Kako to radi? - odnosi se na sve. Veliki ljubitelj vodenih sportova, informatike, tehnike i tehnologije... U svemu se trudim da pronađem lepotu koja me je i dovela na ovaj sajt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =