Tržište nekretnina u prestonici – gde su najskuplji, a gde najjeftiniji stanovi

fotografija: Pixabay.com

Kupovina stana u Beogradu jedna je od najisplativijih i najsigurnijih investicija. Da je glavni grad Srbije epicentar domaćeg tržišta nekretnina, pokazuje velika potražnja, ali i sve veća ponuda stanova. Bilo da tražite stambeni prostor za sebe i svoju porodicu ili želite da uložite u nekretninu koju ćete da ti u zakup – na dobitku ste.

Kao vlasnik stana nećete više plaćati visoku stanarinu, a kao stanodavac uvek možete naći zainteresovane stanare, na bilo kojoj prestoničkoj lokaciji. U glavni grad svake godine dolazi sve više mladih ljudi na studije ili u potrazi za poslom. Pored toga što nudi brojne prilike za bolje obrazovanje i radno mesto, Beograd je privlačno mesto za život i zbog bogatog kulturnog i društvenog života.

Istraživali smo gde se nalaze najskuplji, a gde najjeftiniji stanovi u Beogradu. Pročitajte.

Centar i Beograd na vodi – prestižne lokacije za stanovanje

Život u prestoničkom centru oduvek se smatra prestižom i luksuzom. Zbog atraktivne lokacije cene stanova u Starom gradu, na Obilićevom vencu i Dorćolu su među najvišima u Beogradu. Naime, prosečna cena stambenog kvadrata u prestonici iznosi oko 2.000 evra, dok se u zgradama na Dorćolu, u centru oko Knez Mihailove ulice i na Terazijama kreće od 2.800 do 3.100 evra .

Kada je u pitanju cena novogradnje u Beogradu, nekretnine su naročito skupe. U prvoj polovini 2022. godine stambeni kvadrat u novim zgradama koštao je oko 2.600 evra. Investitori ulažu u izgradnju modernih zgrada, sa inovativnim tehnologijama (razne pametne zgrade i kompleksi sa sigurnosnim sistemom). Jedan od primera su svakako nove zgrade u Beogradu na vodi, gde je prosečna cena kvadrata 3.500 evra. Zapravo, u ovom kompleksu se nalazi najskuplje prodat stan u prva tri meseca ove godine – cena kvadrata iznosila je neverovatnih 9.115 evra.

Beograd-most-kej
Unsplash.com

Starogradnja je nešto jeftinija, pa je na nivou celog Beograda prosečna cena iznosila oko 1.600 evra. Ipak, na lokacijama na Novom Beogradu, cene stanova su iznad ovog proseka. U Belvilu i kod Airport city-ja kvadrat stambenog prostora kreće se od 3.000 do 4.000 evra, na Bežaniji i kod Novog Merkatora od 2.000 do 2.400 evra. Stanovi u blizini Arene su takođe na ceni, pa treba izdvojiti najmanje 2.500 evra po kvadratnom metru.

Vračar, Slavija i Dedinje – poželjno mesto za kupovinu stana

Aktuelan trend rasta cena nepokretnosti nije obišao ni stanove na Vračaru i Slaviji. Na ovim lokacijama stambeni kvadrat košta oko 2.900 evra u proseku, s tim što je novogradnja još skuplja. Za stan kod Beograđanke, Hrama Svetog Save ili na Cvetnom trgu treba izdvojiti oko 2.800 evra po kvadratnom metru.

Na Južnom bulevaru, kod Karađorđevog parka i Crvenog krsta moguće je naći nekretninu i za cenu od 2.500 evra. Na Dedinju se cene kreću u sličnom rasponu, pa u zavisnosti od kvadrature kvadrat košta od 2.500 do 3.000 evra.

Premda je za stan u ovim beogradskim kvartovima potreban nešto veći budžet, ulaganje u nekretnine na ovim lokacijama je sasvim izvesno isplativa investicija. Visoke prodajne cene stambenog prostora prate i kirije za zakup. Prema tome, ako kupujete nekretninu s namerom da je izdate, za jednosoban stan možete tražiti stanarinu od 350 do 400 evra, za dvosoban oko 550 evra, dok za zakup stambene jedinice veće kvadrature možete dobiti i preko 700 evra mesečno.

Voždovac, Zvedara i Palilula – mirniji kvartovi i povoljnije cene

Premda su cene stanova na Voždovcu, Zvezdari i Paliluli skočile proteklih godina, niže su u odnosu na pomenute prestoničke lokacije. Na Voždovcu i Zvezdari stambeni kvadrat u proseku košta 1.900 evra, dok za nekretninu na Paliluli treba izdvojiti oko 1.400 evra. U Mirijevu, na Konjarniku ili kod Đerma na Bulevaru može se naći nekretnina i za 1.500 do 1.700 evra. Novogradnja je skuplja, pa tako stanovi na Autokomandi i naselju Stepa Stepanović imaju cenu od 2.200 evra po kvadratu.

Jeftiniji stanovi na periferiji

Na obodima grada, u mirnijim kvartovima prestonice stanovi su znatno jeftiniji u odnosu na centar i atraktivne gradske lokacije. U Kaluđerici, Surčinu, Ledinama i naselju Plavi horizonti u Zemunu prosečna cena stambenog kvadrata kreće se od 1.100 do 1.500 evra. Slično je i sa nekretninama u Zemun Polju, u Krnjači, Kotežu i na Karaburmi. U Borči, Ovči i Višnjičkoj banji pak moguće je pronaći stanove sa cenom ispod 1.000 evra (uglavnom je u pitanju starogradnja).

prodaja stana

Premda su cene nekretnina porasle i u svim perifernim naseljima, postoje stanovi koje mogu priuštiti i kupci sa manjim budžetom. U Rakovici, Resniku, na Petlovom brdu, Miljakovcu, Železniku i Žarkovu, starogradnja se kreće od 800 do 1.300 evra.

Kakve su cene zakupa stanova u prestonici?

Kada je u pitanju izdavanje stanova u Beogradu, kirije su najviše u čitavoj zemlji. Garsonjere i jednosobni stanovi na atraktivnim lokacijama izdaju se za minimum 200 evra, a ukoliko su luksuznije opremljeni i za 300 evra mesečno. Ako želite da iznajmite jednosoban stan u blizini Skadarlije ili Trga republike, to može da vas košta i više od 450 evra. U Savamali i Beogradu na vodi iznajmljivanje stana iste kvadrature košta preko 600 evra.

Na Bulevaru, kod Liona i Đerma za zakup jednosobnog stana treba izdvojiti između 300 i 420 evra mesečno. Nešto su povoljnije cene stanarina na Paliluli, Karaburmi i kod Tašmajdanskog parka, gde zakup stana sa jednom spavaćom sobom košta oko 280 evra u proseku.

Što se tiče većih stanova, lokacija i ovde diktira visinu kirije. Tako se, primera radi, na Novom Beogradu, kod Arene, u Blokovima, kod Studenjaka i Sava centra za dvosoban stan traži mesečna stanarina od 550 do 650 evra. Na Bežaniji, kod Tošinog bunara i u A Bloku kirije su još više i dostižu 800-900 evra.

Stanovanje u dvosobnom stanu na Terazijama, u centru, Dorćolu i Vračaru košta oko 600 evra na mesečnom nivou.

Ipak, za velike porodice koje traže stan ili kuću veće kvadrature, sa dve i više spavaćih soba, možda je najpovoljnije rešenje zakup stambene jedinice na periferiji. Na Kanarevom brdu, Bogosloviji ili Malom Mokrom Lugu iznajmljivanje trosobnog stana košta kao zakup nekog manjeg stana u centru – od 380 do 600 evra.

Sa aspekta isplativosti ulaganja u nekretnine, kupovina stana u Beogradu je pametan potez. Koliko god da uložite (i za koju god lokaciju da se opredelite), ako kupite nekretninu da biste je izdali, dobićete stan koji se “isplaćuje sam”. Ovo posebno važi za kupce nepokretnosti na kredit – ako je rata kredita u visini kirije ili niža, onda čak možete i zaraditi od zakupa. Na kraju, uz olakšice koje banke nude, do cilja se danas mnogo lakše stiže. Potrebno je samo da izaberete lokaciju i stan koji najviše odgovara vašem budžetu.

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + 1 =