The Florida Project- film koji treba pogledati

Film Projekat Florida na prvi pogled deluje i zvuči sasvim bezazleno, međutim obrađuje bitne sociološke teme.

Halley je mlada, buntovna žena koja sama odgaja ćerku Moonee. Njih dve žive u motelu koji se zove ‘Magični dvorac’, i tako doista izgleda (spolja), a zapravo je sve osim magičnog. Moonee je nestašna devojčica koja uz pomoć svoje mašte svaki običan događaj pretvori u magičan. Ona ima svoje prijatelje sa kojima svakodnevno pravi nestašluke o kojima se priča. Njena mama Halley na to gleda kao na uobičajene dečje ludosti, dok ostali roditelji iz komšiluka za to deci uvode kazne.

Halley na sve načine pokušava da dođe do novca, i Moonee joj često pomaže u tome, ne znajući pravu istinu, sve dok jednog dana… (pogledajte film, i saznajte)

Ova drama, naizgled ogrnuta u ružičasto okruženje američkog turističkog grada predstavlja život u pravom svetlu. Film načinje razne teme problematike socijalnog okruženja, kako u USA, tako i u ostatku sveta. Dramaturg i režija očito nisu pravili holivudski hit, njihov cilj je PROBUDITI SVEST O DRUŠTVU U KOM ŽIVIMO, A ČIJI SE SIVI DELOVI POMINJU KAO TABU TEMA dok šapuću, ili ispod oka gledaju tu ‘istetoviranu narkomanku’ koja je mlada rodila dete, sama ga gaji i ‘lako je njoj’…

Misija je uspela, barem sudeći po filmskim kritičarima i reakcijama smele publike. Hoćete li pogledati film? Ovo je poziv na društvenu odgovornost nas kao ljudi, jer socijalna delikvencija, kriza i paradoks kreću od nas samih…od pojedinaca, verovali ili ne. Uradite nešto dobro i korisno za svog partnera, dete, prijatelja, člana familije, suseda, prolaznika…jer iza kulisa uvek ima tajna predstava. The Florida Project je premijerno prikazan u oktobru 2017. godine.

Izvor: https://filmmakermagazine.com/103243-its-a-small-world/#.XC8Kf1VKgdU
Izvor: https://www.imdb.com/title/tt5649144/mediaviewer/rm1353209344
Andrijana Sedić
About Andrijana Sedić 20 Articles
Rođena 1992. krizne godine, 3 meseca ranije nego što treba, pa i ako zakasnim- stižem uvek u pravom trenutku. Za život ne može biti rano, već samo kasno. Svima savetujem da budu učesnici u svom životu, a ne samo posmatrači. Zaljubljenik sam u umetnost, prirodu i kreativne industrije. Po profesiji sam diplomirani ekonomista u TURIZMU I HOTELIJERSTVU. Po opredeljenju sam sanjar. Život me kad kad gurne u realizam, ali mi apstraktni se svuda snalazimo, jer svet znamo da posmatramo u više oblika, i svemu dodamo magiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + twelve =