Šta sve oštećuje zubnu gleđ?

Foto: Pixabay.com

Gleđ je površinski sloj zuba, čije propadanje zube čini osetljivim na hladnoću i toplotu, podložnijim kvarenju, i svakako – manje privlačnim. Većina nas nije ni svesna na koje je sve načine svakodnevno oštećujemo. Pred vama je lista loših navika sa kojima odmah treba da prestanete ako želite da što duže sačuvate zube u dobrom stanju.

Određena hrana i piće

Nema sumnje da ste već mnogo puta čuli da su slatkiši glavni neprijatelji vaših zuba i za to postoji jednostavno objašnjenje. Zubna gleđ, naime, propada zbog kiseline koja nastaje u interakciji šećera i bakterija iz usne duplje. Ovo važi i za sokove, zbog čega se preporučuje pijenje na slamčicu, da bi se šećer manje zadržao u ustima, ali i za vino pivo, koji sadrže kiselinu.

Ono što, međutim, možda niste znali jeste činjenica da opasnost po zubnu gleđ predstavlja i poneko voće. Preterana konzumacija limuna, pomorandži ali i jabuka postepeno dovodi gleđ u nezavidno stanje, pa će vaši zubi, u tom slučaju, vrlo verovatno bolno reagovati pri dodiru sa nečim hladnim.

Tvrdi predmeti

Za ovo nije ni potrebno veće obrazloženje. Bilo da su u pitanju tvrde bombone ili neke ne tako lepe navike, kao što je učestalo grickanje olovke ili otvaranje flaše zubima, gleđ se oštećuje i polako troši. Ako već volite bombone i ne možete da ih se odreknete, pokušajte makar da ne preterujete i da ih ne “krckate“. Ako grickate olovku, preispitajte zašto to činite, a flašu možete otvoriti i na druge načine koji vas neće koštati zuba.

Žvake

Možda ste mislili da poboljšavate higijenu svojih zuba žvakanjem žvaka bez šećera? Iako na taj način redukujete bakterije u usnoj duplji, prema najnovijim istraživanjima, time, sa druge strane, takođe oštećujete gleđ. Za to su krivi redovni sastojci koji povećavaju kiselost, pa ako imate naviku da žvaćete žvake, pokušajte da to svedete na minimum.

Tvrda četkica i grubo pranje zuba

Možda niste od onih koji na to obraćaju pažnju, ali definitivno nije svejedno kakvu četkicu za zube koristite. Korišćenje tvrđe četkice postepeno oštećuje zubnu gleđ, zato obavezno birajte one sa mekšim vlaknima. Efekat je još gori ako zube nasilno trljate. Pravilnim pranjem zuba i odabirom prave četkice, definitivno predupređujete dodatna oštećenja koja ovim putem mogu da nastanu.

Škrgutanje zubima

Škrgutanje zubima ili bruksizam je već ozbiljnije oboljenje, kod kojeg se obično žargonski kaže da je osoba „pojela svoje zube“. Na ovaj način zub se tare o zub, gleđ se neminovno troši, što u poodmakloj fazi dovodi do smanjivanja zuba i njegovog ispadanja.

Škrgutanje zubima se odvija nevoljno i obično prilikom spavanja, usled čega mnogi nisu ni svesni da zapravo imaju problem. Razlog tome je obično stres, a ako sumnjate da je i kod vas ovo posredi, obavezno posetite stomatologa koji vam može napraviti noćnu navlaku koja će sprečiti dalja oštećenja.

U svakom slučaju, imajte na umu da se zubna gleđ nepovratno troši. To se dešava i vremenom, ali i ubrzava na razne načine. Zato je nemojte prevremeno uništavati  provremenim zadovoljstvima, nemarom ili lošim navikama.

 

Izvor: Milica Rakidžija, iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 10 =