“Srpska kuća” okupila 20.000 mladih pisaca

Fotografija: Pexels.com

Dušica Novković

Jedinstven književni projekat u Požarevcu uz odziv autora iz svih krajeva sveta. Bratislav Golić: Planiramo da se prijavimo i za Ginisovu knjigu rekorda

KULTURNO-IZDAVAČKI centar “Srpska kuća” iz Požarevca objavio je sedamnaesti nastavak “Zbornika književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore”, sa pričama i pesmama 150 mladih autora iz svih krajeva sveta. Do sada je objavljeno 16 nastavaka ovog zbornika, u koji su ušli radovi odabrani na književnom konkursu, uz velikih odziv mladih iz Srbije i sveta.

Ovom jedinstvenom projektu pridružili su se i roditelji mladih stvaralaca, nastavnici i profesori, pružajući im maksimalnu podršku. Od pristiglih kratkih priča i pesama, izabrane su najbolje i objavljene u “Zborniku”, koji je registrovan kod Narodne biblioteke u Beogradu, pa su, samim tim, i mladi autori postali registrovani pisci.

Fotografija: Pexels.com

“SRPSKA kuća” priredila je i “Zbornik književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske”, koji je do sada izašao u pet izdanja.

– U ovom našem jedinstvenom projektu svake godine je učestvovao veliki broj dece. Na taj način stvorili smo armiju mladih pisaca u Srbiji i dijaspori, koja broji oko 20.000 članova. Zbog tako impozantne brojke, planiramo prijavljivanje za Ginisovu knjigu rekorda, jer sličan književni projekat nije sproveden nigde u svetu – kaže, za “Novosti”, Bratislav Bata Golić, direktor i glavni i odgovorni urednik “Srpske kuće”.

Jedinstveni “Zbornik” biće predstavljen ove godine na sajmovima knjiga u Beogradu i Frankfurtu, a organizovaće se i njegova promocija u nekoliko škola na području Srbije. Direktor “Srpske kuće” najavljuje da je u pripremi i kamp za mlade pisce, na kojem će se predstaviti mladi autori koji su učestvovali u njihovim dosadašnjim projektima, kako bi se upoznali i družili sa svojim vršnjacima.

Fotografija: Pexels.com

OSIM navedenog “Zbornika”, “Srpska kuća” je pokrenula i ediciju “Mladi talenti”, kojom se predstavljaju autorske knjige mladih pisaca i pesnika. Prva u nizu knjiga iz ove edicije objavljena je 2000. godine, pod nazivom “Detinjstvo zlatnih stihova”, čiji je autor bila desetogodišnja devojčica iz Požarevca, Katarina Milikiev.

– Svaka naša knjiga objavljena je isključivo na ćirilici i na srpskom jeziku. Na taj način negujemo i čuvamo naš jezik i pismo, u čemu podstičemo i našu decu u dijaspori – ističe Golić. Sva navedena izdanja predstavljaju se na promocijama u školama, uz obavezno poklanjanje knjiga školskim bibliotekama, tako da promocije predstavljaju i humanitarnu akciju.

Osim po pružanju podrške mladim piscima, Bratislav Golić poznat je po još jednom poduhvatu

– obnavljanju objekta u kojem se nalazi “Srpska kuća”. Reč je o zgradi koju je 1823. godine sagradio brat Hajduk Veljka, Milutin Petrović Era.

On je kasnije sahranjen u porti požarevačke Saborne crkve, koju je podigao knez Miloš Obrenović 1819. godine, od kada je ona i sedište Braničevske eparhije. U današnjoj “Srpskoj kući” 1841. godine počela je sa radom prva požarevačka pošta i to je jedina zgrada pošte sačuvana do danas u Srbiji iz tog perioda.

Fotografija: Pexels.com

TRADICIJA

KULTURNO-IZDAVAČKI centar “Srpska kuća” otvoren je 14. avgusta 1995. godine. U njoj se nalazi galerija sa stalnom postavkom o razvoju PTT saobraćaja od 1841. godine do danas, u kojoj se odvijaju izložbe slika i književne večeri. U ovom istorijskom objektu nalazi se i sedište Društva za negovanja tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

 

Izvor: http://www.novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1352 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 3 =