Savladajte umetnost obavljanja zadataka na vreme

Svi imamo običaj da povremeno odlažemo obaveze. Tome smo naročito skloni kada su u pitanju aktivnosti koje zahtevaju veliki mentalni napor, poput učenja ili izrade određenog projekta. U tom slučaju, radije ćemo pribeći nečemu što je zanimljivo i što će nam na kratko odvratiti pažnju od onoga što moramo obaviti.

Nećemo vas lagati. Istina je da nikada nećete doći u stadijum kada ćete se radovati teškim i napornim zadacima. Ono što je dosadno teško da će promeniti svoj epitet čak i ako radite na svojoj navici odlaganja obaveza. I uvek ćete biti skloni odlaganju pomenutih zadataka, jer će društvene mreže, jelo, druženje sa prijateljima i slične stvari uvek predstavljati iskušenje. Ono na čemu možete raditi i na šta možete uticati je samokontrola.

Postoje različiti razlozi zbog kojih odlažete svoje obaveze, iako toga često niste svesni. Ključ pravog pristupa rešavanju vašeg problema može ležati u otkrivanju uzroka odlaganja i posvećivanju baš njemu.

Umorni ste i nemate energije

Ako se osećate preumornim, a uporno držite knjigu u rukama, i preko nje svakog minuta gledate u televizor, vreme je da odmorite. Kažu da 20 minuta sna može da vas osveži kao da ste spavali par sati. Koliko god bili nervozni i plašili se da je spavanje gubljenje vremena, pokušajte da se opustite, uradite vežbe disanja ili meditirajte i priuštite sebi kratak san. Alternativno, možete da se umijete hladnom vodom, obavite neki kratki fizički zadatak poput pranja suđa, pojedete zdravu užinu.

Osećate da je zadatak prevelik zalogaj za vas

Kada pomislite na projekat, deluje vam da vi jednostavno niste sposobni da ga uradite. On podrazumeva toliko toga da ste već od samog razmišljanja o njemu preplašeni na smrt. Rešenje je da podelite zadatak na manje delove. Napravite uopšteni plan i onda se posvetite prvom delu i razradite ga do detalja, razmišljajući o svim potrebnim koracima. Dok ne završite ovaj deo, ne razmišljajte o ostalim. Takođe, bitno je da vam radno okruženje bude uredno i organizovano. Pribavite sve što vam treba i neka vam sve bude na dohvat ruke.

Želite da sve ispadne savršeno

Zbog želje za savršenstvom, često sebe ne možete naterati ni da počnete jer smatrate da će vas početni neuspeh demoralisati. Pokušajte da započnete tako što ćete o onome što radite razmišljati kao o radnoj verziji, početnom nacrtu koji ćete kasnije dorađivati. Fokusirajte se na početku na lakše zadatke, a kada se uhodate, pređite na ono što smatrate zahtevnijim.

Jednostavno ne razumete šta se traži od vas

Osim što možete biti zaplašeni količinom rada koji se očekuje od vas, problem može biti i to što vam se čini da zadatak nadmašuje vaše intelektualne i druge kapacitete. To se posebno dešava kada se prvi put susrećete sa novom i nepoznatom temom. Ono što tada možete da radite je da tražite razjašnjenje. Kao što biste radili sa nečim što vas naročito zanima, tako postupite i ovde. Pitajte prijatelje, profesore, konsultujte internet pretraživače, posetite grupe i forume koji se bave datom temom. Ukoliko ste u mogućnosti, uvek je najbolje da se obratite osobi koja je osmislila zadatak, jer će vam najbolje objasniti šta očekuje od vas. Ne odustajte od potpitanja dok vam sve ne bude jasno.

Zadatak deluje suviše dosadno i neizazovno

Ako se nalazite u fazi kada je potrebno da uradite mnogo dosadnih i ponavljajućih zadataka koji vas apsolutno ne inspirišu, podsetite sebe zašto je potrebno da ih uradite. Pogledajte širu sliku. Razlog može biti završetak fakulteta, mogućnost da radite ono što volite, napredak u karijeri. Šta god to bilo, setite se da je dosadni zadatak samo mala prepreka ka ostvarenju jednog od vaših snova!

About Marija Kuzmanović 23 Articles
Diplomirala menadžment u turizmu, a onda se predomislila, upisala i završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a osim njene porodice, psihologije i pisanja, najviše uživa u putovanjima, čitanju, domaćoj kafi i seriji Prijatelji. Od skora ima svoj blog "Dnevna doza mentalnog zdravlja", čiji je cilj da pomogne ljudima da što bolje upoznaju sebe i da vode što kvalitetniji život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =