Saveti za roditelje: kako pomoći detetu da ima što bolji san?

Redovan san je preduslov za očuvano zdravlje mališana, kao i razvijanje njegovih kognitivnih veština. Udoban komad za spavanje, omiljena igračka i noćno svetlo, će mnogoj deci biti dovoljna priprema za spavanje, međutim – to često nije dovoljno za kvalitetan san.

Usled često dostupnih ekrana i gledanja crtanih filmova ili drugog sadržaja do kasno u noć (ili pak neke druge aktivnosti koja im remeti rutinu), u ranim godinama života deca stiču nezdrave navike spavanja koje mogu ostaviti ozbiljne posledice tokom odrastanja.

U nastavku teksta pronađite nekoliko saveta kako biste vašem detetu pomogli da ima što bolji san, kojim će oformiti jak imunitet i obezbediti pravilan rast i razvoj organizma.

Deca i spavanje – šta je važno za kvalitetan san i koliko sati sna je dovoljno?

Kvalitetan san je za decu posebno važan, jer direktno uslovljava njihov psihički i fizički razvoj, kao i opšte zdravstveno stanje – potrencijalne zdavstvene tegobe poput kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i smanjenu otpornost organizma u kasnijim godinama njegovog života. 

Deca koja nisu dovoljno spavala, u adolescentskom periodu mogu imati ozbiljne probleme sa koncentracijom, određene kognitivne probleme i mogu imati poteškoće u učenju.

Potrebna količina sna je indiviualna, s obzirom da zavisi od više faktora, od kojih su neki nasledne karakteristike organizma, kao i sredinski uslovi. Postizanje odgovarajuće rutine spavanja je jedan od osnovnih segmenata pravilne zdravrsvene nege deteta.

Dakle, u ključnim periodima za razvoj je redovan i neisprekidan san nužnost. To bi prosečno podrazumevalo sledeće:

  • Od 11 do 13 sati sna dnevno za dete od 3 do 6 godina
  • Od 10 do 11 sati sna dnevno za dete od 6 do 10 godina
  • Od 8 do 9 sati sna dnevno za dete od 10 do 18 godina

Imajte u vidu da se mnogi roditelji bore sa problemom lošeg spavanja dece, čak i oni “dobrih” spavača. Kako biste obezbedili najbolje za vaše dete, njegov kvalitet sna možete proveriti praćenjem njegovog ponašanja: 

  • Da li se često događa da vaše dete popodne zaspi?
  • Da li je vaš dete tokom dana neretko pospano?
  • Da li je vaše dete smireno pred odlazak na spavanje?

Definitivno je da smo svedocl vremena u kojem je tempo života brz, pa se i redovno spavanje čini privilegijom. Međutim, to ne sme biti “opravdanje” kada je reč o dečijem snu. Kada uspete da vašem detetu oformite redovnu i pravilnu rutinu spavanja, vaše dete će biti energičnije, smirenije i srećnije, a to sigurno znači da ćete isto biti i vi.

Korisni saveti – kako podstaći dete da redovno spava? 

Naravno, mališani nisu svesni značaja koji kvalitetan i redovan san ima za njihovo blagostanje. Svet pun mogućnosti u kojem uživaju istražujući ga, nudi isuviše izvora koji san mogu učiniti uludim trošenjem vremena naspram korišćenja istog za zabavu.

Zato je na vama kao roditeljima da decu motivišete da na vreme odu na spavanje – smireni i opušteni. Na taj način ćete sprečiti potencijalne probleme sa spavanjem, kao i obezbediti da dete redovno odlazi u krevet na vreme, ali i spava tokom čitave noći.

Motivacija nagrađivanjem – kako podstaći dete da dovoljno i redovno spava?

Najpre, dete spavanje mora percipirati zabavnim. To ne znači uspavljivanje zvukovim televizora ili energična igra u večernjim satima, već nešto što će smireno vreme spavanja učiniti njima “vrednim”.

Zavisno od uzrasta deteta, to mogu biti različite metode nagrađivanja. Tako, na primer, nekoliko dana redovnog dečijeg sna nagradite omiljenom poslasticom ili igranjem igrice nakon doručka.

Uspostavljanje rutine spavanja – kako odlazak u krevet učiniti zabavnim?

Iako će vam ponekad negodovanjem određene radnje koju smatraju dosadnom delovati suprotno – deca vole rutinu. Zato učinite pripremu za spavanje zabavnim ritualom.

Sastavite spisak potrebnih radnji na papiru ili oglasnoj tabli: obuci pidžamu, operi zubiće, itd. Po završetku svih “zadataka” neposredno pre spavanja, dete može zakažiti papirnu zvezdu ili drugi oblik na svoju oglasnu tablu. 

Postoji još mnogo načina kojima ćete ulepšati dečiji doživljaj pripreme za spavanje i ušuškanost u mirišljavom i toplom krevetu. Probudite kreativnost u sebi i pronađite metodu koja će odgovarati baš vama i vašem detetu.

Blagotvorno zajedničko vreme deteta i roditelja kao deo rutine pre spavanja

U današnje vreme su roditelji tokom dana često zauzeti na poslu. Posvećenost karijeri i uspehu na poslu su važni kako biste vama i vašoj deci omogućili stil života o kakvom ste oduvek sanjali.

Međutim, to nažalost može dovesti do manje vremena kojeg roditelji provode sa mališanima. Neka deca jednostavno žele da provode više vremena sa svojim roditeljima, što je neretko baš u toku večernjih časova – te “na silu” ostaju što duže budni.

Iako balans nije lako napraviti, jedan je od preduslova za očuvano zdavlje i pravilan razvoj deteta. Kada je reč o pravilnoj rutini spavanja, pred odlazak u krevet im posvetite svoju punu pažnju – jedno maženje pred spavanje sa mamom ili tatom će učiniti da dete lako upadne u svoj svet snova.

Kontrolisana upotreba elektronskih uređaja tokom večernjih časova

Takođe, elektronski uređaji i društvene mreže mogu izuzetno narušiti dečiju rutinu spavanja. Činjenica je da sve mlađi uzrast dece ima pristup internetu, pa od toga kao takvog teško možemo pobeći. Zato je važno strogo voditi računa o kontrolisanom korišćenju društvenih mreža – idealno je da ugasite sve elektronske uređaje dva sata pre spavanja.

Kvalitetan san je ključan za pravilan razvoj mališana i njihovu sreću, posebno u razvojnim periodima ubrzanog odrastanja. Dok vaše dete spava, njegov mozak vrši važne funkcije i pospešuje svoje sposobnosti pažnje i pamćenja.

Uslovi za kvalitetan i redovan san deteta, u vremenu ubzanog životnog tempa roditelja, često nisu prisutni bez aktivno posvećene pažnje roditelja da oformi zdravu rutinu deteta. Kako je na roditeljima zadatak da pomognu svojoj deci da se bolje odmore tokom noći, nadamo se da smo vam ovim kratkim savetima pomogli da vašem mališanu obezbedite kvalitetno vreme “punjenja baterija”, kao i ispravite potencijalne poteškoće sa spavanjem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 9 =