Saveti za bolje upravljanje novcem

Fotografija: Pexels.com

Ukoliko ste konstantno bez novca i želite da upostavite kontrolu nad istim, ovaj članak vam može pomoći. U nastavku teksta ćemo vam otkriti nekoliko saveta kako da upravljate novcem bez stresa.

Vodite evidenciju trošenja

Na početku meseca najbolje je odrediti budžet za svaku kategoriju, a onda zapisivati na šta sve taj novac trošimo, bez obzira da li je u pitanju 50 ili 5000 dinara. Na taj način će nam biti lakše da uočimo na šta konkretno nepotrebno trošimo novac ili ga trošimo više nego što je neophodno. Ključno je u svakom trenutku znati kojom količinom novca raspolažete.

Dani bez trošenja

Ovaj savet je zapravo usko povezan sa prethodnim – nakon što zaključite na šta to trošite novac bez potrebe, uvedite pravilo da u određenom vremenskom periodu maksimalno izbegavate trošenje novca u tu svrhu. Umesto toga, pronađite način kako da radite ono što želite ali uz minimalnu količinu potrošenog novca.

Dakle, ukoliko je vaš problem što suviše često jedete van kuće – probajte da na 7 dana ne jedete napolju uopšte – već nosite hranu sa sobom. Novac koji biste inače iskoristili sačuvajte sa strane i na taj način napravili ste uštedu. Pravilo biste mogli da podignete da viši nivo i zapravo odredite da ne trošite nikakav novac u datom periodu.

Princip otplaćivanja duga

Ukoliko postoji više dugova koje morate da otplatite u određenom vremenskom roku, postoji princip po kojem to možete odraditi: fokusirati se na dug sa najvišim novčanim iznosom i sav novac koji ne morate nužno da potrošite stavljate u kovertu sa baš tom svrhom. Postarajte se da svakog dana ubacujete novac, bez obzira da li je minimalan.

Ukoliko vam je to omogućeno, izračunajte koliko dnevno novca morate stavljati u kovertu i koliko dugo da biste se rešili tog duga. Ovo svakako znači da otplaćivanje morate shvatiti ozbiljno i postaviti ga kao cilj.

Kada imate više – štedite više

Iako smo svi generalno naviknuti da kada imamo veći priliv novca više ga i trošimo, bilo bi pametno da u tim situacijama zapravo i štedimo i to više nego inače. Svaku priliku kada zaradite više ne posmatrajte kao priliku da potrošite već da uštedite radi postizanja cilja.

 

Dodatni novac

Kada odredite u kojim oblastima treba da uštedite, razmislite na koje načine, osim vašeg osnovnog, možete da zaradite dodatno. Bez obzira da li je to čuvanje dece, šetnja pasa, prodaja stvari koje vam ne trebaju, davanje privatnih časova – iako taj novac neće biti vaš glavni izvor prihoda, može biti koristan kada je otplaćivanje duga u pitanju ili štednja za određeni cilj.

Ovi saveti podrazumevaju disciplinu, međutim vremenom ćete promeniti perspektivu iz koje posmatrate novac i rukovanje njime više neće biti naporno.

Izvor: iserbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − two =