Razjašnjene munje na Jupiteru

Pre tridesetak godina, tačnije 1979. godine prilikom prolaska u blizini Jupitera Nasina letelica Vojadžer 1 je uočila zvučne talase vrlo niske frekvencije slične onima koje se javljaju kod munja.
Međutim, tek nedavno smo bili u mogućnosti da tačno razumemo i objasnimo šta se zapravo dešava. Napredak nauke i tehnologije omogućio nam je da priđemo Jupiteru bliže nego ikad do sad, kao i da bolje prikupimo informacije u vidu zvučnih talasa, slike i video materijala najveće planete Sunčevog sistema.

Danas, sa sigurnošću možemo da tvrdimo, da one nisu tako retka pojava, naprotiv – dosta su učestale. Oluje praćene munjama na Jupiteru, slične su onima na zemlji, što je neočekivan podatak kada se uzme u obzir velika razlika u atmosferama Zemlje i Jupitera.

Najnovije istraživanje temelji se na dokazima koje je sakupila letelica Juno, otkrivši čak 1600 munja, odnosno 10 puta više nego što je zabeležio Vojadžer 1.

Munje na Jupiteru, mogu biti česte baš kao i one na Zemlji – izjavila je vođa studije Ivana Kolmašova, naučnica akademije nauka Češke republike za Space.com

Zanimljivo je napomenuti, dok se na Zemlji munje najčešće događaju u području oko Ekvatora , na Jupiteru je upravo obrnuta situacija i njihova pojava je uobičajena za polove ove planete.

Nikola Cvetojević
About Nikola Cvetojević 3 Articles
Rođen sam 1986 godine. Od malena sam radoznao, i činim sve da saznam Kako to radi? - odnosi se na sve. Veliki ljubitelj vodenih sportova, informatike, tehnike i tehnologije... U svemu se trudim da pronađem lepotu koja me je i dovela na ovaj sajt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 8 =