Ramonda Serbica u ruke “Srebrnog Surfera”

Zvonko Karanović,  pesnik i prozaista sa urbanom osećajnošću, pisanje bazira na iskustvima beat književnosti, filma i pop kulture. Dugo godina je bio kultni andergaund pesnik i jedini je srpski pesnik koji ima svoj fan klub (Srebrni Surfer). Klub je osnovan 1991. godine i postoji do danas. Upravo on je dobitnik ovogodišnjeg priznanja “Ramonda serbica” koje se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi.

Jelena Mladenović, Zoran Pešić Sigma i prošlogodišnji laureat Vladimir Kopicl su sačinjavali ovogodišnji žiri i doneli su jednoglasnu odluku da Ramonda pripadne Zoranu Karanoviću. Priznanje će biti uručeno nešto kasnije,  na Književnoj koloniji “Sićevo” koja se održava u septembru.

Da ovo priznanje ode u ruke „Srebrnog surfera“svakako nije to što se ovaj izražajno samosvojan, a ujedno krajnje ikoničan predstavnik svoje generacije, bliži pragu napadne životne zrelosti kad je stvaralačku već uveliko ostvario, kao ni to što nisu presudni ni prevodi njegovih knjiga kod stranih izdavača od imena i znanja niti uticaj koji je decenijama nenametljivo vršio ukrštajući svoje stvaralačko pero s podsticajima drugih stvaralačkih medija na kreativno efikasan način. Ali, sve ovo zapravo i ističe Zvonka Karanovića od drugih, stoga je i poneo priznanje kakvo je Ramonda. Iako je njegov stil teško opisati, taj specifičan način baratanja rečima mu je utro stazu i načinio od Zvonka to što jeste – pisac sa x faktorom, koji mu je omogućio da surfuje tamo gde još niko nije i da iza sebe ostavi itekako bogat trag – deset zbirki poezije, tri romana i osam knjiga u inostranstvu.

Retko ko može da se pohvali takvim dostignućem.

Doduše, retko ko je i surfer. Srebrni surfer.

 

 

Sandra Momčilović
About Sandra Momčilović 55 Articles
Diplomirani žurnalista i dugogodišnji novinar. Hedonista, ali u današnje vreme joj taj "hedonizam" izmiče "za po malo". Zaljubljenik u muziku, filmove i knjige. Po prirodi borac zbog čega je iz žene prerasla u zmaja...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =