Pribor za jelo od koštica avokada

Fotografija: www.pixabay.com

Za košticu kajsije kažu da je lekovita. Od koštica grožđa se pravi ulje. Od koštica šljiva se može napraviti brašno i koristiti kao dodatak ishrani. Ali, čemu može služiti koštica avokada kada nije jestiva? Meksikanci poručuju – napravite pribor za jelo!

BIOFASE, kompanija iz Meksika, napravila je biorazgradiv pribor za jelo upravo od koštica avokada. Oni zapravo koriste onaj deo avokada koji ostane iza pravljenja gvakamolea i ulja u kozmetičkoj industriji. Od ovoga prave viljuške, kašike i noževe, kao i cevčice poput plastičnih – sve za jednokratnu upotrebu. Ono što ovaj pribor razlikuje od plastičnog je činjenica da se razgrađuje za svega 240 dana, te ne predstavlja pretnju za prirodu.

Pribor se, kao i plastični, može koristiti i sa hladnom i sa toplom hranom. Čvrst je i izdržljiv. Ako se čuva na hladnom i suvom mestu, može čekati na svoju upotrebu i do godinu dana. Od trenutka kada se koristi ili zakopa u zemlju, u narednih osam meseci će se razgraditi. Plastici je potrebno više od 100 godina.

Razvojni proces

Pribor od koštica avokada je ideja  Skota Munguije. On je na ideju došao 2012. godine, u vreme kada je studirao hemijski inženjering. Eksperimentisao je sa sirovim materijalima, pa je tako pokušao da koristi mango i mamey sapote (drvo koje raste tipično u zemljama Centralne Amerike, Kube i Meksika). Na kraju je pokušao sa košticama avokada.

Godinu i po dana je radio na ekstrakciji molekularnog jedinjenja, kao i zadržavanju biopolimera, sve u cilju dolaženja do mase koja se mogla oblikovati. Krajnji rezultat njegovog rada bila je bioplastika od avokada ili avoplastika.

Pribor za jelo napravljen od ove bioplastike patentiran je 2013. godine, a onda je osnovana i kompanija. Tek 2016. godine počelo se sa proizvodnjom pribora, a februara ove godine krenula je i proizvodnja slamčica za piće.

Fotografija: www.pixabay.com

Održivost

Bioplastika nije novina, ali je do sada pravljena od proizvoda koje tradicionalno koristimo u ishrani (poput kukuruza i krompira). Munguija je korišćenjem koštica avokada uveo potpuno nov resurs. Umesto da se odričemo hrane, sada možemo koristiti otpad.

Meksiko trenutno obezbeđuje oko 50% ukupnih zaliha avokada. Koštice, oko 30 000 tona njih, su se do sad spaljivale. Za masovnu proizvodnju pribora i slamčica, Biofasi je potrebno da se dnevno konzumira dovoljno avokada za oko 15 tona koštica. Svoj resurs, koštice avokada koje trenutno koristi, Biofasa pribavlja od kompanije Simplot sa sedištem u SAD-u. Ova kompanija se bavi proizvodnjom hrane i ima svoje postrojenje i u Meksiku.

Pribor za jelo i slamčice od avokadovih koštica još uvek nisu potpuno osvojile svet, a njihov izumitelj smatra da je to zbog kombinacije nešto više cene u odnosu na plastiku s jedne i načina razmišljanja ljudi, s druge strane. Za sada, njegova kompanija izvozi dobar deo svojih proizvoda, a oko 80% od izvoza ide u SAD, Kostariku, Kolumbiju i Peru.

Fotografija: www.pixabay.com

Munguiji je trebalo dve godine da potpuno razradi svoju ideju, a danas ima kompaniju sa 14 zaposlenih, proizvodi 130 tona avoplastike mesečno (od čega je oko 40% slamčica) i planira proširenje kapaciteta i proizvodnje do novembra ove godine.

Izvor: priredila Jelena Milošević, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − four =