Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Početak zajedničkog života sa partnerom predstavlja otvaranje jednih novih vrata i ulazak u novo poglavlje života, čije su mogućnosti bezbrojne. Nošeni pozitivnim emocijama koje su u vezi sa ljubavlju koju gajimo prema partneru i entuzijazmom povodom nove etape života koja je pred nama, neretko se dešava da stavimo po strani određena organizaciona pitanja koja se kasnije mogu ukazati kao problemi u našem odnosu sa partnerom i istovremeno imati uticaj na naš kvalitet života. Upravo iz razloga što je u pitanju veliki životni korak, pred nama se ukazuju određene odluke koje bismo morali doneti pre no što ovu lepu i značajnu ideju sprovedemo u praksi.

Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Najbolje rešenje stambenog pitanja

Da bi bio zaista uspešan, život pod istim krovom sa partnerom podrazumeva da upravo prostor u kojem ćemo živeti odgovara na potrebe obe strane. Pre no što se upustite u potragu za idealnim domom, u dogovoru sa partnerom načinite listu prioriteta i kriterijuma. Ukoliko ste zaposlenjem ili određenim obavezama i navikama drugog tipa vezani za grad, razmotrite da li je za vaše potrebe ključno pitanje dela grada, spratnosti ili sobnosti stana, a ako je za vas veličina prostora imperativ možete preusmeriti interesovanje ka selima i prigradskim naseljima i razmatrati kuće na prodaju koje će vam kvadraturom i okućnicom pružiti komfor kojem težite ili koji vam je potreban iz drugih konkretnih razloga.

Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Načinite finansijski plan

Pored toga što ćete pre samog početka potrage za vašim zajedničkim domom načiniti plan i raspored svojih finansija i odrediti budžet koji možete da posvetite ovoj svrsi, vrlo je važno načiniti okvirni finansijski plan za svakodnevne i mesečne troškove. U zavisnosti od toga kolika su vam primanja, odnosno da li ste oboje u radnom odnosu, rasporedite obaveze na način da jednako doprinosite održavanju domaćinstva, tačnije da imate jednako pravo glasa kada je raspored kućnog budžeta u pitanju. Ukoliko samo jedan od partnera svakodnevni radni angažman, možete se dogovoriti da u toku njegovog radnog vremena drugi partner preuzme određene obaveze u pogledu kućnih poslova i nabavki.

Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Raspored kućnih poslova

Raspored kućnih poslova je stavka koju je teže sprovesti u delo no dogovoriti, te je svakako važno da postupno prođete kroz sve korake održavanja higijene u domu i opremanja doma potrošnim potrepštinama, te i dođete do najboljeg rešenja na osnovu konstatovanih obaveza i sklonosti oba partnera u ovom kontekstu. U idealnom scenariju, jedan partner će smatrati pranje sudova relaksirajućom aktivnošću, dok će se drugi rado baviti usisavanjem, ali je ovo retko slučaj. Stoga je savet da ovaj raspored napravite uzimajući u obzir svakodnevne obaveze obe strane mimo samog domaćinstva, a neke kućne poslove možete obavljati i zajedno, te od svakodnevne obaveze napraviti lepu i zabavnu zajedničku tradiciju.

Planirate zajednički život? Odluke koje zajednički morate da donesete

Opremanje prostora

Opremanje prostora, kao i izbor zajedničkog doma, bi trebalo da odgovara potrebama oba partnera, naročito ukoliko jedno od vas radi od kuće, a zatim i ukoliko neguje određeni hobi za koji je potreban prostor ili tome slično. Prilikom opremanja prostora je važno biti praktičan, jer je zajednički život nesumnjivo dinamičniji od samostalnog, te glomazni dekorativni elementi ili dekoracija koja odudara od stila jednog od partnera svakako nisu poželjna rešenja u ovom smislu. Prostor personalizujte zajedničkim fotografijama, uspomenama i dogovorite se na koji način biste ga mogli organizovati da on podržava vaš zajednički stil života, a ne samo estetsku zamisao jednog od vas.
Ukoliko se pripremate da zakoračite u zajednički život sa vašim partnerom, imajte na umu pre svega osećanje koje vas je do te odluke dovelo i u jednom vedrom duhu se posvetite rešavanju ključnih pitanja organizacije svakodnevice. Ukoliko se potrudite da vaš novi dom bude jednako dobro rešenje za oboje, te i racionalno rasporedite svoje troškove i ostale doprinose u vezi sa održavanjem domaćinstva, postavićete osnovu zdravoj vezi i skladnom životu, koji će u budućnosti zasigurno doneti mnogo radosnih trenutaka. Srećno!

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 41 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × one =