Novi vid finansiranja biznisa: ICO

Verujem da mnogi koji čitaju ovaj tekst nisu imali prilike da čuju za ICO, niti način na koji on funkcioniše, tako da ću se potruditi da celu tematiku objasnim što jednostavnije, budući da sam aktivan u ovoj oblasti nešto manje od tri godine.

ICO (Initial Coin Offering) je novi vid finansiranja biznisa koji su do skoro uglavnom koristile kompanije i startup-ovi iz oblasti, ali ga zbog efikasnosti i lakše implementacije koristi sve veći broj preduzeća iz klasičnog biznisa.

Veoma je bitno pravilno iskoristiti potencijal ICO industrije – pogledajmo njenu statistiku do sada, od 2016 kada se aktivno prati:

  1. 2016. godine je prikupljeno 285 miliona dolara
  2. 2017. godine je prikupljeno 6,25 milijardi dolara
  3. 2018. godine zaključno sa septembrom 20,3 milijarde dolara

Bitna karakteristika kod ICO kampanje je da vi kao firma ne dajete investitorima udeo u vlasništvu firme/projekta, ali im zauzvrat dajete mogućnost da od njega profitiraju.

Tehnički deo se vrti oko tokena, digitalnog sredstva koji treba da postane sastavni deo funkcionisanja dela novog projekta/biznisa, a najčešće se koristi kao sredstvo obračuna ili isplate. Podacima nije moguće manipulisati, što svim investitorima daje veliku dozu sigurnosti a istovremeno imaju uvid u to kako se tokeni koriste.

Uzeću za primer projekat na kojem trenutno radim, AirPod – biznis se zasniva na proizvodnji i rentiranju kapsula za spavanje za aerodrome (oni su samo ulazno tršište), i kako bi prikupili neophodna sredstva, napravili su svoj ICO. Kada bude krenulo postavljanje kapsula na aerodromima, svi koji su učestvovali u ICO-u će moći da budu “suvlasnici” kapsule, tj 80% neto profita od kapsule ide ljudima koji su podržali projekat.

Korišćenje kapsule se obračunava uz pomoć tokena (rentiranje ide na sat, a u pozadini se sve preko aplikacije reguliše uz pomoć tokena, što svi učesnici ICO-a mogu jasno da vide i uporede podatke). Na taj način svi dobijaju svoj udeo, nema potrebe za revizijom jer su podaci dostupni svima, i uz pomoć tih tokena se obračunavaju sve isplate za podržaoce projekta.

Skrenuo bih pažnju svim čitaocima da 13. novembra u hotelu Crowne Plaza organizujemo prvi Beogradski ICO Samit, konferenciju posvećenu upravo ovom novom vidu finansiranja. Kao vid dobre volje, dajem svim čitaocima promo kod za 15% popusta na kotizaciju: TXsting13 🙂

Ukoliko imate bilo koja pitanja vezano za finansiranje putem ICO-a, slobodno me kontaktirajte.

 

Nikola Korbar
Cryptocurrency & Blockchain Professional, CEO at Center for Economic Research Belgrade (CEIB)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 3 =