NAUČNICI NISU KRILI SUZE Pupin nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom

Fotografija: https://sr.wikipedia.org/sr/

Veliki naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin posvađao se sa Nikolom Teslom jer je Pupin tvrdio da je Markoni prvi registrovao određeni patent. Od tada njih dvojica nisu pričali. Ali kada je pao u postelju, Pupin nije hteo da umre dok se ne pomiri s Teslom.

Fotografija: https://sr.wikipedia.org/sr/

Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Markoni prvi registrovao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao da oprosti i od tada nisu govorili.
Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt marta 1935. godine zahtevao je da se vidi sa Teslom. U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Janković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Čikagu i Njujorku (1926-1937), poverljivi oficir koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića.

Pupin je tog hladnog marta rekao svojoj kćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i bukvalno joj rekla: “Papa ne želi da umre pre nego što se vidi sa gospodinom Teslom” i zamolila je da to sredi.

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, poslušao je Natalijine molbe i posetio Pupina. Prilikom tog susreta ni Pupun ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tokom pola sata, koliko je trajala poseta pomirenja, ostala je tajna.

Ubrzo posle toga Pupin je umro.

 

Izvor: https://www.blic.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 10 =