Kolonoskopija – Dijagnostička metoda koja može spasiti život

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pregled creva u kome se posebnim aparatom snima njegova unutrašnjost. Na osnovu pregleda ustanovi se tačna dijagnoza, a zatim se sprovodi i lečenje ukoliko je potrebno. 

Kolonoskop je poseban instrument koji se koristi za ovu dijagnostičku metodu. Ima oblik duže, fleksibilne cevi, debljine je prsta, a sadrži svetlo i kameru pomoću kojih se snimanje vrši precizno. Lekar koji sprovodi pregled posmatra sliku na monitoru na osnovu koje može da uoči svaku promenu u unutrašnjosti tankog i debelog creva. 

Pored jasne slike unutrašnjosti creva, lekar na ovom pregledu može raditi i biopsiju tako što će uzeti komadiće tkiva, a takođe može i ukloniti izrasline i polipe. 

Kada se preporučuje ovaj pregled?

Kolonoskopiju će predložiti gastroenterolog na osnovu različitih simptoma ili preventivno. Neki od simptoma koji zahtevaju ovaj pregled su pojava krvi u stolici, duge i česte dijareje ili pak opstipacija koja traje, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku ili prilikom pražnjenja creva. 

Preventivno se pregled sprovodi ako u porodici postoji istorija karcinoma debelog creva. Pregled se preporučuje i zdravim osobama starijim od 50 godina. 

Kako se izvodi i koliko traje kolonoskopski pregled?

Pregled sprovodi lekar i traje oko sat vremena. Važno je da pacijent zauzme predviđen položaj tela, a to je da leži na boku dok su noge savijene tako da kolena idu ka grudima. Moguće je raditi pregled u anesteziji, tada je pregled lakši i pacijent ne oseća nikakvu neprijatnost. Zbog toga se anestezija sve češće koristi prilikom ovog pregleda. 

Kolonoskopija

Priprema za pregled

Ovo je pregled koji zahteva posebnu pripremu. Da bi kolonoskopija mogla uspešno da se sprovede potrebno je pražnjenje creva koje treba započeti nekoliko dana pre samog pregleda. Pacijent treba da bude na posebnom režimu ishrane. Oko 4, 5 dana pre pregleda ne treba unositi hranu koja nadima kao što je određeno voće i povrće, naročito pasulj, grašak i slično. Zabranjeni su i mlečni proizvodi, pržene namirnice, slatkiši, grickalice, a jede se isključivo lagana, dijetalna hrana (supe, tost, dvopek, kuvani pirinač, bareno belo meso i drugo). Jedan dan (24 časa) pre pregleda ne unosi se čvrsta hrana, već samo tečnost, kao što su voda i čajevi (kopriva, nana, žalfija). Neposredno pre pregleda pacijentu se daju i laksativi. 

Kolonoskopija – iskustva

Kad je u pitanju kolonoskopija iskustva potvrđuju da je vrlo važno prdržavati se uputstava lekara, da bi pregled prošao što brže i lakše. Ovaj proces pacijenti često odlažu plašeći se neprijatnosti i stresa, što pokazuje da je psihički faktor veoma bitan. Da biste što lakše obavili pregled, treba poštovati sva uputstva za pripremu, pridržavati se saveta lekara pre i na samom pregledu, opustiti se i naspavati pre pregleda. Pacijenti često kažu da su pripremu podneli teže od pregleda i da pregled nije bolan, može biti neprijatan ako se ne opustite (žene ga porede sa ginekološkim pregledom). Iskustva su individualna, reakcije su različite pa ne mora da znači da će nečija neprijatnost zadesiti i vas. Dobra komunikacija sa lekarom i svest o važnosti ovog pregleda uz poštovanje prethodno navedenih smernica poštedeće vas nepotrebnih teškoća. 

Kolonoskopija ne zahteva poseban oporavak, dan ili dva ne treba da radite naporne fizičke poslove. Osećaj nadutosti i ispuštanje gasova mogu trajati takođe nekoliko dana. 

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 43 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =