Kako naučiti papagaja da govori?

kakadu papagaj

Odlučili ste se da nabavite papagaja za kućnog ljubimca i veliku radost vam donosi zamisao da ćete ritual jutarnjeg ispijanja kafe provoditi uz pričljivog pernatog prijatelja. Učiti papagaja da govori nije toliko lak zadatak i ne zavisi samo od papagaja, već od vlasnika i njegove posvećenosti podučavanju njegovog pernatog ljubimca.

Papagaj je jedini kućni ljubimac koji poseduje sposobnost da oponaša ljudski govor. Papagaj nije igračka koju možete da navijete i da očekujete analizu romana “Seobe” od Miloša Crnajnskog. Potrebno je da budete uporni, strpljivi i da idete postepeno.

Koje vrste papagaja su najveće pričalice, koji faktori utiču na tok i efiksanost govora papagaja i koje metode su se pokazale kao dobar izbor u podučavanju, pročitajte u nastavku.

Koje vrste papagaja govore?

Pre nego što krenete u istraživanje gde se mogu pronaći povoljni kavezi za ptice koji su veoma kvalitetni prvo se informišite koja vrsta papagaja zapravo može da govori. Postoje različite vrste papagaja od kojih se svaka razlikuje po izgledu, odnosno boji pera i veličini, temperamentu, ponašanju kao i stepenu inteligencije i pričljivosti, odnosno sposbnosti učenja i oponašanja ljudskog govora.

Najpoznatije, najpričljivije i znatno skuplje vrste papagaja su afrčki sivi papagaj, amazonski papagaj, Ara i Kakadu. Mala tigrica je takođe inteligentan papagaj koji ima sposobnost da usvoji nešto jednostavnije reči, pritom dosta je jeftinija.

Nimfe, ili takozvane “love birds” nemaju sposobnost da imitiraju ljudski govor, ali zato mogu odlično da oponašaju zvukove u svom okruženju.

Treba imati u vidu da nijedan papagaj neće kopirati govor čoveka u originalu, već će samo imitirati, odnosno oponašati njegove glasove. Svaka ptica ima svoju boju glasa. Shodno tome neke vrste papagaja mogu imati grub i oštar glas a druge nešto tiši i mirniji.

Starost i pol – 2 faktora koja utiču na efikasnost treninga

Generalno, svaki papagaj je indiviudua i svakom se treba maksimalno posvetiti ukoilko želimo da ih naučimo što većem broju reči.

Idealno bi bilo kupiti papagaja koji već za da priča, ali ako biste želeli da sami dresirate svog papagaja, pogodno je da bude što mlađi jer tako će najbolje naučiti govor. Tokom sazrevanja papagaji se dosta vežu za svoje vlasnike u čijem će društvu lakše naučiti da pričaju.

Ženka ili mužjak?

Smatra se da mužjaci brže i lakše nauče da govore, dok ženkama treba nešto više vremena progovore. Ženka papagaja, iako je potrebno malo više strpljenja, ima jasniji govor i širi vokabular.

Nežnost i poverenje kao glavni podstrek

Pre nego što krente na učenje, veoma je bitno da pružite nežnost i ukažete poverenje tako da vas papagaj doživljava kao prijatelja, a ne kao nekog stranca. Nemojte previše forsirati i praviti presiju na svog pernatog ljubimca, jer tako može stvoriti averziju i prema vama i prema učenju.

Budite ljubazni prema svom kućnom ljubimcu i krenite polako. Ključ je doći do željenog cilja, a to je da naučite svog papagaja da govori, a do toga ćete doći samo ukoliko budete strpljivi i nežni.

Uvek se uverite da je vaš papgaj dobrog raspoloženja i zdravlja, i ukoliko je umoran i vidite da gubi interesovanje, pustite ga da se odmori. Hvalite vašu pticu, jer joj nežnost daje dodatni podsticaj i pozitivno utiče na raspoloženje tokom učenja.

Lagane melodije i zvižduci

Verovatno ste čuil da određene ptice pevaju i divno imitiraju melodije. Zapravo je istina da mnogi pernati ljubimci vole muziku. Rado će zaigrati, pa će prvo lakše usvojiti melodiju koju će umeti dosta dobro da ponove. Stoga, obično se krene sa nekim laganim melodijama i zvižducima. Papagaj će prvo usvojiti melodije koje će probati da imitira, a zatim, ukoliko uspešno oponaša melodije, prelazi se na kratke reči a na kraju i cele fraze.

Ukoliko se kavez vašeg papagaja nalazi u prostoriji gde je televizor, radio ili gde vaši ukućani često borave, to može biti od veilkog značaja jer je papagaj zatno više izložen ljudskom govoru i tako će mnogo bolje naučiti da priča.

Započnite sa jednostavnim i kratkim rečima

Dresuru možete obavljati dok je ptica u kavezu a možete je i držati na prstu kako bi ostvarili bolji kontakt. 

Papagaju je potrebno da vlasnik priča polako i gasnije, sa entuzijazmom i razgovetno. Savim je dovoljno da za početak krenete sa izgovaranjem imena vašeg papagaja. Potom nastavite sa nekim drugim kratkim i jednostavnim rečima, poput “dođi”, “jedi”, “zdravo” i sličnim.

Ponavljati iste reči i fraze kad idete napolje ili se vraćate kući jako je važno i dosta utiče na, takoreći, trening ptice. Svaku novu reč treba ponavjati uz već naučenu, tako će vaš papagaj brže naučiti da sklapa rečenice.

Odvojite i rasporedite 15 – 20 minuta dnevno za trening, odnosno dresuru.

Sve većim ponavljanjem vaš pernati ljubimac će zapamtiti ton vašeg glasa i vrlo brzo početi sa oponašanjem. Kada papagaj krene da ponavlja vaše reči važno je da mu date poslasticu koja će služiti i kao pohvala i kao podsticaj.Ukoliko imate papagaja, ili planirate da ga kupite, imajte na umu da je potrebno dostra vremena, strpljenja i truda kako bi naučili svog pernatog ljubimca da govori. Važno je prvo pružiti mu pažnju i ljubav, a zatim krenuti u dresuru. Ne treba žuriti, a dresura će se vremenom pokazati uspešnom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 1 =