Kako da iskoristiš subvenciju za samozapošljavanje i otvoriš firmu

Fotografija: Marija Mitrović

Subvencija za samozapošljavanje za nezaposlena lica – novac koji mogu dobiti nezaposlena lica sa zavoda za otvaranje svoje firme.

Prošle godine sam konkurisala i dobila taj novac, otvorila firmu i želim da pomognem svima kojo to isto žele.

Ako želiš da konkurišeš za ova sredstva i dvoumiš se da li je to dobra stvar za tebe, ako ne znaš odakle da kreneš, ovaj tekst biće ti koristan. Ako sam mogla ja, sigurno možeš i ti.

Sigurna sam da će ti svaka informacija pomoći, jer sam i ja bila na početku, a informacija nigde. Sećam se koliko mi je bilo sve bilo u početku strano i koliko sam teško dolazila do informacija, što je najčešće bilo težim putem i ličnim iskustvom.

Novac koji se dobije je svakako dobar start i napisaću zašto tako mislim, na šta bi sve trebalo da se obrati pažnja, a biću slobodna da iznesem svoje mišljenje. Spomenuću ukratko i svoje iskustvo.

Dobiti subvenciju pa otvoriti firmu su potpuno dve različite stvari. Ako želiš da otvoriš firmu moraš da znaš i kakve te sve obaveze čekaju tada.

Ako nisi siguran za šta bi ti novac od subvenije služio i kako da ga pametno iskoristiš, evo načina da saznaš.

Nekoliko godina unazad lomila da li da se usudim na korak više i uđem u preduzetničke vode. Znala sam da je firma jedna velika obaveza i odgovornost, ali isto tako jedan veliki izazov, koji čovek može i ume da prihvati ili ne ume i ne uspe. Kada obaveze krenu da pristižu, na red dolazi i odgovornost. I zbog toga je veoma važno da se ne zabrlja i zapadne u neki nepotreban problem.

Subvencija za zapošljavanje – dobar start ili čista glupost

Dok sam bila na samom početku i iz razgovora sa ljudima zaključila sam da vlada mišljenje kako su to čista glupost i gubljenje vremena.

Ne mogu da se složim da pričom da je glupost. Jedostavno, biznis je kao i ljudi, svaki je potpuno različit i priča za sebe. Kao dve različite osobe.

Nije glupost da se usudiš i pokušaš da radiš za sebe, čak iako ne uspeš. A ako čovek veruje u sebe onda može i da uspe.

Svako ima svoje lično mišljenje i rasuđivanje šta je ispravno i dobro, a šta nije! Neka iskustva su pozitivna, dok sa druge strane ima iskustava i situacija koja su loša i bolna. Postoje i slučajevi kada firme ne mogu da se održe, a vlasnici ostaju prezaduženi. Sve se to dešava.

Ja mislim da ni jedan pokušaj da pokreneš sebe nije glupost, već šansa da se čovek oproba u preduzetničkim vodama. A šanse su velike da uspeš.

Stoji da taj novac novac nije dovoljan za plate, ali radićeš i zaradićeš svoju platu. On je idealan za dopunu tvog poočetnog budžeta, a ne za finasiranje biznisa.

Kada se dobiju sredstva sa Zavoda pažljivo i namenski moraju da se kriste, kako ne bi zapao u ozbiljne finansijske probleme. Niko neće proveravati da li su potrošene na opremu, materijal, gorivo ili nešto deseto. Najbitnije da se izmire porezi i doprinosi za 12 meseci, jer će se to proveriti.

Zahtev za subvenciju prati bizns plan.

Sve uslove postavlja NSZ i neki od njih su obavezni. Iznos zavisi od grada ili razvijenosti opštine. Kriterijumi se povremeno menjaju i najbolja pomoć za savet oko pisanja biznis plana su savetnici u Nacionalnj službi za zapošljavanje.

Meni su pomogli, a i tebi će. Samo pitaj, zamoli ili idi na konsultacije.

Odobrena je subvencija za samozapošljavanje – šta sve treba da znaš i uradiš u početku

Od kako sam prošla kroz celu ovu priču i krenula sa firmom dobijam puno pitanja. Pitaju me i ljudi koje znam, ali i ostali koje ne poznajem, kako sam se uopšte odlučila na tako nešto. Kako sam se snašla, kako sam napisala biznis plan, kako sam ispunila uslove, da li zarađujem dovoljno, kako postižem sve.

I još jedno često pitanje je KAKO SADA DALJE.

Sredinom 2017. godine konkurisala sam za ta sredstva. Želela sam da radim za sebe, da se pokrenem i napravim svoj život boljim nego što je to ranije bio. Oduvek sam imala brojne biznis i preduzetničke ideje, a nekoliko sitnih sam pokretala. I trajale su, neke duže a neke kraće. Neke su bile uspešne, neke nisu, ali su sve ukupno jedno dobro i ozbiljno iskustvo koje se ne uči u školi.

Pre svega dobro razmisli kojim poslom želiš da se baviš.

Za subvenciju je za početak potrebno da se ispune svi uslovi, da se odrade formalne procedure da bi novac bio prebačen na žiro račun. Novac se prebacuje tek kada postaneš pravno lice, odnosno kada se registruje firma, dobije PIB, otvori žiro-račun, izabere šifra delatnosti i svi ti početni administrativni koraci završe.

Iznos koji se dodeljuje nije ni približno dovoljan za neki veliki posao, proizvodnju naročito, jer to nisu velike pare. Sa tim novcem se skoro ništa ne može….Ali, ipak nešto može.

Šta je sve važno da znaš

Važno je da:

 • sačekaš rešenje o odobravanju sredstava,
 • registuješ firmu u roku,
 • šifra delatnosti bude ista kao u biznis planu,
 • se opredeliš za paušal ili ličnu zaradu.

Od delatnosti koju izabereš u biznis planu najviše zavisi koliko poena ćeš dobiti i da li će ideja za biznis proći ili ne. To će te savetnik posavetovati. Kada dobiješ rešenje prvo se registuje firma u APR-u. Šifra delatnosti koju tada upišeš mora da odgovara odabranoj šifri delatnosti iz biznis plana.

Takođe, važno je da se opredeliš za način oporezivanja i plaćanja doprinosa. Možeš biti paušalac gde ti knjigovođa nije neophodan, a možeš imati knjigovođu i biti opredeljen za ličnu zaradu.

Ako se u opredeliš za paušal, dobro se raspitaj u Poreskoj upravi o grupama za svoju delatnost. Ovaj metod oporezivanja se ne isplati uvek u početku, a za neke delatnosti je veoma nepovoljan i skup. I zbog toga, mnogo je važno da izabereš šifru delatnosti koja odgovara poslu kojim ćeš se baviti, kako ti se ne bi zakomplikovala cela godina.

Za paušal se opredeli ako znaš da ćeš od prvog dana imati puno posla i veliki promet, u suprotnom se ne isplati u početku. Sa druge strane, ako ćeš da se baviš starim zanatima ili nekim poslom koji pripada nekoj od prve tri grupe, takođe može da se isplati. Sve kriterijume određuje poreska uprava i najmerodavnije informacije dobićeš tamo.

Ako se opredeliš za knjigovođu i ličnu zaradu, uvek možeš isplatiti sebi platu kroz minimalac ili najnižu mesečnu osnovicu. Taj metod je ponekad najsigurnije rešenje, naročito u početku.

Kada subvencija za samozapošljavanje može biti stvarno korisna

Subvencija može biti od koristi u sledećim slučajevima:

 • za firmu koja ne zahteva puno troškova (usluge),
 • kada već imaš nešto od opreme (za restoran, za brzu hranu, za proizvodnju…) i želiš da otvoriš novu firmu,
 • kada nemaš opremu ni repromaterijal, pa ti je novac potreban da uložiš i kreneš dalje.

Ja pripadam ovoj prvoj grupi – firma koja ne zahteva puno troškova. Firma koju sam otvorila je Agencija za konsalting i marketing. Dakle, prvi korak o kome sam morala da razmišljam odmah nakon dobijanja subvencije je šifra delatnosti, a morala je da odgovara poslu kojim se bavim. Konkurisala sam za usluge konsaltinga i morala sam da odaberem šifru delatnosti koja odgovara tome. Nisam mogla da otvorim ugostiteljsku delatnost, ali sa druge strane mogu to da radim.

Firma koja ne zahteva puno troškova

To su uglavnom agencija ili studio za pružanje nekih usluga (marketing, knjigovodstvo, pravne kancelarije, konsalting…sve one sluge koje su dozvoljene za finansiranje subvencijom).

Ukoliko ti nedostaje nešto od opreme ili materijala za rad, izdvoji deo novca i kupi. Ostatak novca ostaće ti da raspodeliš na porez i doprinose, kao i redovne prateće troškove poslovanja.

Ako ne radiš sa fizičkim licima, ne treba ti fiskalna kasa. Ako su ti klijenti i mušterije fizička lica, fiskalna kasa je obavezna (osim u slučajevima kada je delatnost koju obavljaš oslobođena).

Kada potpuno ili delimično imaš opremu

Subvencija će ti sigurno biti korisna i dovoljna da plaćaš doprinose ako već imaš svoju opremu. Ako imaš sve, nema potrebe da kupuješ, a ako ti nešto nedostaje, moći ćeš da odvojiš.

Doprinosi moraju da se plaćaju, a novac i platu ćeš svakako zaraditi u svakodnevnom prometu tako da će ti subvencija biti od značajne pomoći u početku.

Kada nemaš opremu i materijal

Ukoliko pokrećeš posao za koji nemaš opremu ili repromaterijale i potrebno je da uložiš opremu, potpuno je drugačija priča i strategija (nego za kancelarijsku delatnost – usluge).

Novac od subvencije svakako možeš da iskoristiš za kupovinu opreme koja ti je potrebna, npr. frižidere, šank, skaru, roštilj, šporet, kasu ili npr. opremu za frizerski salon. Kao redovan trošak imaćeš zakup i sve prateće troškove, kao i redovne dnevne nabavke.

U ovoj situaciji moraš da imap i sopstveni početni kapital, zato što subvencija neće biti dovoljna za doprinose. Ali u početku može značajno pomoći.

Slično je sa repromaterijalom, ukoliko npr. hoćeš da otvoriš radionicu za izradu nakita ili krojačku radionicu ili npr. salon za kozmetičke usluge. Ukoliko nemaš repromaterijal uložićeš deo novca za kupovinu svega potrebnog: perlice, konce, materijale za krojenje, šminku i preparate za lice…. Sve što ostane moraćeš pažljivo i pravilno da raspodeliš.

Proizvodi ili usluge koje prodaješ donosiće ti zaradu i platu. Subvencija će ti tada mnogo značiti i naročito u početku za plaćanje poreza i doprinosa.

Fiskalna kasa je obavezna kada se obavljaju određene delatnosti. Postoje i delatnosti koje su oslobođene kase, pa ako pripadaš toj grupi – onda je subvencija veoma dobar početni start.

Biti u ulozi poslodavca u potpunosti se razlikuje od uloge zaposlenog. Ali to ne važi za tvoju firmu, jer si ti i poslodavac i zaposleni.

Marija Mitrović
About Marija Mitrović 2 Articles
Preduzetnica i savetnik u oblasti online poslovanja i nastupa na društvenim mrežama. Volim da pišem, pomažem i radim sa ljudima koji se ne plaše promene i koji žele da ostvare viziju boljeg života. Po struci sam diplomirani menadžer, a u privatnom životu večiti optimista, posvećeni roditelj, veran prijatelj i ljubitelj svega što ima veze sa internetom, drušvenim mrežama, blogovima, edukacijama i slično.

4 Comments

 1. svaka tebi cast za objavljen tekst i tvoju pricu samo toliko muke za tvoj posao nikada se nebih zalagao toliko kao ti pa to je cisto za one koji neznaju sta bi sa sobom ,ja bih ulozio preko 150 000eura u elit.italijanski restoran sa pravom ita,hranom ovaj bi mi novac trebao samo za enterier i sredjivanje unajmljenog lokala,ja izgubih pola sata na tvoju pricu gde ti je potreban samo jedan pc cak i lokal ti nije potreban mozes raditi iz tvog stana

 2. Draga Marija, kao preduzetnik sa dugogodišnjim iskustvom mogu da pohvalim tekst koji ste objavili. Odlični saveti za početnike i obaveze za preduzetnike sagledane iz svih uglova.
  Pozdrav, Zlata Ivanović Vlasotince.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 14 =