Kada je vreme za psihoterapiju i kako odabrati psihoterapeuta?

U moru različitih psihoterapijskih pravaca i tehnika koje se nude na tržištu, klijenti često ne znaju kome da se obrate za pomoć i kada je pravo vreme da se ona potraži. U daljem tekstu ću se potruditi da odgovorim na ova pitanja.

Ko može da se obrati psihologu za pomoć?
Odgovor je, apsolutno svako! Svako ko oseti potrebu da sa nekim porazgovara o svojim problemima, nedoumicama i svakodnevnim poteškoćama bez ikakvog ustezanja može da potraži psihološku pomoć. Nije neophodno imati dijagnozu psihološkog poremećaja da biste došli na psihoterapiju. U našem društvu još uvek vladaju predrasude da kod psihologa i psihoterapeuta idu samo „ludi“. Pod tim terminom se u narodu podrazumeva mnogo toga, a u psihološkoj praksi ovaj termin nije u upotrebi. Svakome je njegov problem najteži i to je tačno. Možda se nekome čini da se zbog „gluposti“ obraćate za pomoć, ali ako je to ono što vas u datom trenutku ometa u svakodnevnom emocionalnom i radnom funkcionisanju to nije glupost. To je za vas i za psihologa kojeg ste odabrali u tom momentu najvažnija stvar kojoj se treba posvetiti. Svaki psiholog-profesionalac bi trebalo da vas prihvati onakvim kakvi vi zaista jeste da vas sagleda kao celovitu ličnost i ukoliko je u mogućnosti posveti se rešavanju poteškoće zbog koje ste došli na psihoterapiju. Ako ste odabrali psihologa koji se ozbiljno bavi svojom profesijom, nikada neće umanjiti značaj vašeg problema koji vas tišti, već će vas uvažavati kao klijenta i ispoštovaće psihološku etiku u radu sa vama.

Kada je pravo vreme da se obratimo za pomoć?

Ne postoji pravo i pogrešno vreme za obraćanje psihologu. Uvek je pravo vreme. Najbolje bi bilo što pre. Kada kažem što pre pod tim mislim da pomoć potražimo u onom momentu kada više nemamo kapaciteta da sami rešimo neki problem ili situaciju i kada nas to ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Neke poteškoće ranije uzmu maha, neke se tajno potkradaju i otežavaju nam život, a da toga nismo ni svesni. Dakle, čim postanete svesni da imate problem i ne znate šta i kako dalje, potražite pomoć. Što duže čekate, posledice su veće.

Šta je važnije edukovanost, iskustvo ili dobra reklama psihoterapeuta?

Ponekad je teško dati odgovor na ovo pitanje. Najiskrenije bi bilo reći da je sve važno i da svi ovi aspekti čine celinu. Važno je znanje, iskustvo takođe, a dobra promocija je put do klijenata.
Laicima opredeljenost za određeni psihoterapijski pravac u većini slučajeva ne znači puno. Nijedan od pravaca nije sasvim dobar ili sasvim loš. Oni psihoterapeutima daju polaznu osnovu za rad, usmerenja i stvari nazivaju određenim imenima. Ono što se pokazalo kao najbolja praksa jeste širina znanja i obuhvaćenost različitih psihoterapijskih pravaca kada govorimo o edukovanosti terapeuta. Međutim, ni to nije saasvim dovoljno. Psihoterapijski odnos između klijenta i terapeuta se ne zasniva na sertifikatima, već na empatiji i podsticanju klijenta na razvoj. Odnos između psihoterapeuta i klijenta je taj koji „leči“, vuče razvoj ka napred i doprinosi promeni, a tu je iskustvo od velikog značaja.
Sa druge strane reklame poput „Do psihičkog zdravlja za samo 10 seansi“ ili „Lečimo fobije u pet koraka“ i tome slično, zvuče veoma primamljivo. Nažalost često budemo zavedeni ovakvim naslovima, ali u pozadini ovakve reklame stoji samo želja za profitom. Kada govorimo o psihičkom zdravlju dva i dva nisu uvek četiri i napredak klijenta se ne može unapred predvideti. Svaki čovek je individua za sebe i svaki se razvija onom brzinom koja odgovara samo njemu. Ne dozvolite da vas zavedu šarene i bombastične reklame, jer one nisu merilo uspeha, već samo dobra reklama. Uzmite u obzir širu sliku i sve aspekte koje smo ovde naveli.

Krajnja odluka i odgovornost je na vama. U svakom slučaju kojem god psihoterapeutu da se obratite napravili ste prvi korak jer ste prepoznali da vam je podrška neophodna i osvestili postojanje problema. Budite istrajni u svojim promenama, pratite svoj napredak i sami donesite odluku kome ćete dati poverenje jer ste samo vi odgovorni za svoj život.

Marijeta Novaković
About Marijeta Novaković 4 Articles
Marijeta je master studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a dalje usavršavanje za psihološkog savetnika nastavila je u OLI centru. Zaposlena je u osnovnoj školi, razvojna psihologija i rad sa decom su joj primarna oblast interesovanja. Pored psihologije voli jezike i uživa u radu sa ljudima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + four =