Hraniš li vuka ili ovcu?

Divim se vukovima! Oni su sinonim za inteligenciju, moć, vlast, hrabrost i pobedu, ali im ni prepredenost, lukavost i opreznost nisu strane osobine. To ipak podrazumeva i jak, nesputan karakter, potrebu za slobodom, nepokornost, nepokolebljivost, snalažljivost, hrabrost.

Postoji priča da u nama svima žive dva vuka : dobar i loš. Na pitanje koji pobeđuje, odgovor je : onaj kojeg hraniš! Ako ne hraniš nijednog, poješće te drugi vuk! Čiča miča, gotova priča!

E, pa nije!

Kolektivističko-idealistički pristupi lajkovanju i šerovanju nečije ideologije mi nikad nisu bili jača strana. Imam svoju ludu glavu i svoje ideje. Priznajem, to ume biti veoma bolno! I usamljeno, naravno!

Kao i vuk, mogu da radim samostalno, a mogu i u timu, jednako uspešno! Ali to što sam u timu, ne znači da ću klimati glavom i davati podršku bezrezervno svemu, ako se sa načim ne slažem. Odluka je jedno i ona se poštuje! Mišljenje i stav su nešto sasvim drugo.

Vuk je opasna ali i plemenita životinja, istovremeno i prijatelj i zver, i onaj koji nas progoni ali i onaj koji nam pruža zaštitu. Puno kontradiktornosti na jednom mestu, reklo bi se! Na prvi pogled, vukove je nemoguće pripitomiti, učiniti zavisnim i poslušnim po svaku cenu. U tom smislu, vuk zaista može delovati kao ćudljivi samotnjak. Ali, ukoliko se malo dublje pozabavimo psihologijom, mi zapravo dobijamo simboliku nekoga ko jednostavno ima visoke standarde i ne trpi izdaju.

Vuk nas podseća da smo svi mi pomalo životinje, i da nije sramota pokazati svoju animalnu stranu i najdublje emocije. Samo odabranima, naravno, jer svaki vuk se ipak najbezbednije oseća u svom čoporu.

Pitam se da li smo previše zavisni od onih do kojih nam je stalo ili imamo interesa od njih pa često mimo svoje volje klimamo glavom i idemo tuđim putem?
Da li je lakše slediti nekoga nego krčiti svoj put?
Ili je jednostavno takvo vreme da je preteško da “pokažemo zube” i da se malo osamimo?
Ili se možda samo bojimo?

Znamo li čega? Stajati sam? Izreći svoj stav! Preuzeti odgovornost?

Sanja Đorđević
About Sanja Đorđević 44 Articles
Moji rezultati su moja priča! Kažu da sam surovo realna i iskrena, otvorena, optimistična , poslovna, radoholik, samosvesna, orijentisana na rezultat i uvek nasmejana, a opet prijatelji znaju da sam sanjar, pesnik, skitnica dedin, večiti Lunja, koji bez obzira na sve , veruje i dalje u ljude, veruje u ono dobro u svima nama. Često budna sanjam. Osvanem u kovitlacu neobuzdane mašte od koje samo kad svane sunce uspevem da pobegnem. Postojim – vidljiva, otvorena, prisutna, bez želje da se krijem. Zenit je moj ambijent. Sve što poznajem, priznajem i poštujem, nalazi se tamo, na vrhu moći i vrhuncu ljudskih sposobnosti. To što tome težim ne znači da ću uvek na cilj i stići. Dobro mi je znana granica između želeti i moći. www.built4u.rs agencija za kosalting, organizaciju prodaje i IT rešenja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 6 =